Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи концерт "Виенска класика" в Опера Пловдив

| обновено на 14.11.20 в 07:52

 Опера Пловдив  представя предпразнично  оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта "Виенска Класика", включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена. 

 Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата "Опасни връзки". За нея  музикалният драматург Драгомир Йосифов предлага обединителното мото  "Защо „опасни връзки“?  С кореспондевнция към  епистоларния роман на генерал дьо Лаклои  към едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз.

 „Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. Диригент на първия  концерт тази събота в  Дома на културата  от 18ч. е Григор Паликаров. 

Концертът ще започне със  Симфония №6   "Утро" от Хайдн, която той пише в двореца Естерхази , в който преминават почти 30 години от живота му  като капелмайстор.

Ще бъде изпълнена и Симфония №39 в ми бемол мажор от  Моцарт, която е по-близка по звучене до "Ероика" на Бетовен, без  присъщото изящество на  музиката на Моцарт в дргуги творби, казва маестро Паликаров. 

 Включени са и арии и ансамбли из операта "Така правят всички" .

Интервюто с Григор Паликаров е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40