Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от частни болници стават част от екипа на първата ковид болница в Пловдив

| обновено на 16.11.20 в 16:40

Екипът на МБАЛ „Свети Мина“, която е първата ковид болница у нас, ще бъде подсилен с медицински персонал от две частни болници. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Дани Каназирева, областен управител на Пловдив и председател на Областния кризисен щаб. За преобразуването на общинската болница в заведение, което изцяло обслужва болни от коронавирус, вече има заповед на РЗИ.

Лечебното заведение трябва да има 150 легла. Към момента обаче те са 90, а реално функционират 50. Дани Каназирева призна, че проблемът е с наличието на персонал в общинската болница, но уточни, че там ще бъдат осигурени медици от други две частни лечебни заведения.

В интервю за Радио Пловдив Дани Каназирева коментира и думите на пловдивският кмет Здравко Димитров, който заяви, че решението за превръщането на „Свети Мина“ в ковид болница е взето в нечий чужд кабинет.

Дани Каназирева обясни, че е предложила Общинския съвет да гласува допълнителни 40 000 лева за болницата, за да може да се осигури допълнително заплащане на медиците.

Каназирева подчерта, че възстановяването на закритата Белодробна болница е добра идея, но общината трябва да каже откъде ще бъде намерен персонал. Доктор Сийка Димчева от РЗИ обаче каза, че на практика това лечебно заведение не може да отвори врати скоро. 

Днес МБАЛ "Св. Мина" получи 20 болнични легла и 100 комплекта чаршафи, дарение от военните.

„Обръщаме се горещо към лекарите, които имат възможност да се включат като доброволци в екипа на МБАЛ „Свети Мина“, за да подпомогнат дейността и работата на техните колеги, някои от които са с придружаващи заболявания и не могат да участват в лечението на COVID-болни”, заяви Д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“.

„Целта ни е и да съхраним три от отделенията – по кардиология, хирургия и детското отделение, за да продължи стабилизирането на общинската болница. Изправянето ѝ „на крака“ е лична кауза както моя, така и на кмета Здравко Димитров“, допълни д-р Калин Калинов.

В момента се остойностява план-сметката, която да бъде предоставена на правителството за превръщане на МБАЛ „Свети Мина“ в болница за лечение на пациенти с COVID-19 и осигуряване на цялото необходимо оборудване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03