Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълго анестезиолозите бяха недооценени, лъсна истината

„От месец март до този момент през интензивното отделение са преминали 102 пациенти. От тях са починали 38. Работим в по-усилен режим от обикновено, но се справяме. Не правим компромис с качеството на лечение, това е за сметка на повече натоварване на лекарите, повече недоспиване. Но в края на краищата, не сме цигулари, а сме лекари“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Димитър Димитров, заведащ интензивното отделение в УМБАЛ „Пълмед“.

Той коментира и ситуацията с интензивните отделения в страната, които са под натиска на пандемията от коронавирус.

„Много ясно се видя, че проблемите не са в решенията на министъра или на щабовете, а в липсата на ефективни интензивни отделения с подготвен персонал. Лъсна истината, че огромно количество болници разполагат с анестезиолози на 98 години или с дипломи на такива. И те не биха могли на практика да направят интензивен сектор, който да е ефективен и да отговаря на изискването на качество за тази грижа“, каза още доктор Димитров.

Според него здравната система не може да се гради в условия на криза.

„Сега е време за тактически решения. И трябва да действаме с това, с което разполагаме. Един лекар се гради за 10-15 години, за да достигне нивото да работи в интензивно отделение. Дълго време съсловието на анестезиолозите беше пренебрегвано, по някакъв начин беше и недооценено. Съвсем естествено е, че тези хора отидоха да работят в САЩ, Австралия, Германия и други държави. Няма как да ги върнем веднага, нито веднага да произведем такива лекари“, коментира доктор Димитров.

Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който посети болницата, за да види Здравко Димитров и препоръча на лекарите да го изписват от лечебното заведение.

„Премиерът много ентусиазирано даде този съвет, но изисква шест години образование по медицина и още поне 10 години лекарски опит, за да даде този съвет. Кметът Здравко Димитров мина през интензивния сектор и беше стабилизиран. Решението за изписването е единственото и само в ръцете на доцент Митков. Когато прецени, че той е извън опасност, предполагам, че ще го изпише“, коментира доктор Димитров.

Цялото интервю с доктор Димитър Димитров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03