Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ковид донесе в България и спад в купуването на храни

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), орган на Европейската комисия установи в мащабно проучване, че има спад на потребление на хранителни продукти в България през месеците с пандемията от Ковид

Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации онлайн представи новия доклад  „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“. В него стана ясно, че са били проучени общо 12 страни от Европейския съюз. Сред тях са България, Хърватия, Чехия, Словения, Словакия и др.

Производството на храни през април е спаднало с 13 %, докато при другите трайни потребителски стоки спадът е с 43 %, отчете Боянова. Тя цитира и данните, които са публикувани в доклада: "Продажбите на дребно на храни, напитки  тютютневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните  стоки, или продажбите са 94% спрямо 83%  за нехранителните."

Като цяло хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в ЕС, отчете този доклад.  Там пишат, че мерките срещу Ковид при нас са сходни както при другите страни, но все пак са по-ниски.

Потребителското търсене на храни у нас е намаляло едва с 4% през май месец, за да стигне до 22 % спад през юли, сравнено с миналата година.

Проблем в България и Европа остава застаряващата работна сила, както и недостига на работници в ключови производства на храни и напитки.

Изследователите обявиха 4 сценарии за фермерите, преработвателите и търговията на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители, път към нови правила, оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, и песимистичният е изкрияване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.

Университетът по хранителни технологии бе домакин интерактивен уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него пряха представени докладите на EIT Food, направени тази година след възникване на пандемията.

Докладът ще бъде изпратен до министерствата на земеделието, икономиката, както и до бизнеса от аграрния и хранително-вкусовия сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Георги Гьоков

Случаят с нелегалните домове за възрастни е позорен

Темата за нерегламентираните домове за възрастни хора е много сериозна и не може да остави никой безразличен към този проблем, коментира в програма "Ден след ден" бившият социален министър Георги Гьоков. По думите му това не са домове за възрастни и за хора с увреждания, а цит.: "домове на ужаса".  "Самите условия в тях ми дават повод да..

публикувано на 09.06.25 в 16:42

Еднодневните договори са облекчение за фермерите

Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов обяви облекчени условия за сключване на еднодневни трудови договори в селското стопанство. За по-облекченото им съставяне и отчитане, в тях вече ще има само трите имена и ЕГН-то на работника. "Следващата стъпка ще бъде дигиализация, така че да отпаднат и служебните бележки", каза миистър..

публикувано на 09.06.25 в 15:42

"Телефонната забрана" в училище е отговорност и на родителите

Синдикат „Образование“ е направил изследване по повод част от промените, които МОН предлага в Закона за училищното ипредучилищното образование. У частвали 4935 респонденти, от които 94,1% са педагози, а останалите — непедагогически специалисти и родители. На въпроса: „Смятате ли, че предложените промени за забрана на телефоните ще..

публикувано на 09.06.25 в 14:28

Стачна готовност на "Подкрепа" в Пловдив заради заплати в медицинския бранш

Структурите на „Подкрепа“ в Пловдив остават в стачна готовност, заради недостиг на близо 260 000 лева, които общината трябва да отпусне, за да се изравнят разликите в заплатите на медицинския персонал в детските ясли и детски кухни и заплатите на медсестрите в  детски градини и училища.  Това обяви пред Радио Пловдив Синдикалният лидер на КТ..

публикувано на 09.06.25 в 10:19

Гражданският контрол на цените в евро помага и на институциите

Гражданският контрол на цените в евро цели да подпомогне и регулаторите и те да влязат в ролята си, ако има голямо разминаване в етикетите. По този начин ще помогнем на институциите, защото вече единственият им барометър няма да е какво пише на етикета.  Това коментира Андрей Велчев от Сдружение за достъпна и качествена храна. Организацията..

публикувано на 09.06.25 в 09:17