Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), орган на Европейската комисия установи в мащабно проучване, че има спад на потребление на хранителни продукти в България през месеците с пандемията от Ковид.
Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации онлайн представи новия доклад „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“. В него стана ясно, че са били проучени общо 12 страни от Европейския съюз. Сред тях са България, Хърватия, Чехия, Словения, Словакия и др.
Производството на храни през април е спаднало с 13 %, докато при другите трайни потребителски стоки спадът е с 43 %, отчете Боянова. Тя цитира и данните, които са публикувани в доклада: "Продажбите на дребно на храни, напитки тютютневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните стоки, или продажбите са 94% спрямо 83% за нехранителните."
Като цяло хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в ЕС, отчете този доклад. Там пишат, че мерките срещу Ковид при нас са сходни както при другите страни, но все пак са по-ниски.
Потребителското търсене на храни у нас е намаляло едва с 4% през май месец, за да стигне до 22 % спад през юли, сравнено с миналата година.
Проблем в България и Европа остава застаряващата работна сила, както и недостига на работници в ключови производства на храни и напитки.
Изследователите обявиха 4 сценарии за фермерите, преработвателите и търговията на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители, път към нови правила, оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, и песимистичният е изкрияване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.
Университетът по хранителни технологии бе домакин интерактивен уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него пряха представени докладите на EIT Food, направени тази година след възникване на пандемията.
Докладът ще бъде изпратен до министерствата на земеделието, икономиката, както и до бизнеса от аграрния и хранително-вкусовия сектор.
Темата за нерегламентираните домове за възрастни хора е много сериозна и не може да остави никой безразличен към този проблем, коментира в програма "Ден след ден" бившият социален министър Георги Гьоков. По думите му това не са домове за възрастни и за хора с увреждания, а цит.: "домове на ужаса". "Самите условия в тях ми дават повод да..
Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов обяви облекчени условия за сключване на еднодневни трудови договори в селското стопанство. За по-облекченото им съставяне и отчитане, в тях вече ще има само трите имена и ЕГН-то на работника. "Следващата стъпка ще бъде дигиализация, така че да отпаднат и служебните бележки", каза миистър..
Синдикат „Образование“ е направил изследване по повод част от промените, които МОН предлага в Закона за училищното ипредучилищното образование. У частвали 4935 респонденти, от които 94,1% са педагози, а останалите — непедагогически специалисти и родители. На въпроса: „Смятате ли, че предложените промени за забрана на телефоните ще..
Структурите на „Подкрепа“ в Пловдив остават в стачна готовност, заради недостиг на близо 260 000 лева, които общината трябва да отпусне, за да се изравнят разликите в заплатите на медицинския персонал в детските ясли и детски кухни и заплатите на медсестрите в детски градини и училища. Това обяви пред Радио Пловдив Синдикалният лидер на КТ..
Гражданският контрол на цените в евро цели да подпомогне и регулаторите и те да влязат в ролята си, ако има голямо разминаване в етикетите. По този начин ще помогнем на институциите, защото вече единственият им барометър няма да е какво пише на етикета. Това коментира Андрей Велчев от Сдружение за достъпна и качествена храна. Организацията..