Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят още пари за медиците в ковид зоните в Пловдив

Общинският кризисен щаб възложи на дирекция „Финанси“ да бъдат осигурени средства за допълнително финансово стимулиране на работещите в „COVID–зоните“, които Община Пловдив започна да разкрива. Целта на мярката е да се осигурят необходимите медицински специалисти за безпроблемното им функциониране и своевременно обслужване на гражданите.

До момента „COVID–зоните“ са разкрити в ДКЦ 2, ДКЦ 5, ДКЦ „Изток“ и Медицински център 6 в МБАЛ „Свети Мина“. Продължава организацията по създаването им в останалите диагностично-консултативни центрове. По разпореждане на Общинския кризисен щаб  е  проведен инструктаж на всички ръководители на здравни заведения за оказване на бърза и адекватна помощ на пациентите, които постъпват в двете общински болници и COVID-зоните с ясен приоритет върху спешните случаи.

В МБАЛ „Свети Мина“ е създадена организация за прием на пациенти и комуникация с останалите лечебни заведения. В изпълнение на заповедта на РЗИ – Пловдив от понеделник болницата ще заработи с пълния си капацитет от 137 места. Продължава дооборудването на COVID-болницата, в която се лекуват леки и средно тежки случаи на заболели.

Сгъстява се графикът за дезинфекция и почистване в района около болницата. Възложено е да бъдат поставени допълнително пътни знаци, забраняващи престоя и паркирането на МПС пред здравното заведение. Целта е да се гарантира безпроблемният достъп на линейките до сградата. Ще бъде засилено и полицейското присъствие.

„Община Пловдив призовава лекари, медицински сестри и санитари да се присъединят към екипа на общинската болница, за да се укрепи кадровия ѝ потенциал във връзка с усложняващата се обстановка и увеличаване броя на пациентите“, призова  изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов.

Продължават съвместните проверки на екипи на ПОИ, районните полицейски управления и Общинска охрана на градския транспорт, обществените сгради, магазините, заведенията, ресторантите и игралните зали за спазване на мерките. Най-много нарушения са установени в казината, където има нерегламентирано струпване на хора – над 30 души в помещение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29