Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словаците са съвестни и спазват ограниченията

„Учениците в началния курс от 1 до 4 клас учат присъствено, а всички останали – онлайн. Словакия спазва много строго препоръчаните мерки за сигурност, въпреки че в момента режимът напоследък е малко по-либерален“. Това заяви Атанас Велков – учител в българското училище в Братислава.

Той обясни, че   до заведенията  на открито са разположени  допълнителни шатри и  там, когато е слънчево, хората  се събират. В обществените сгради навсякъде има автоматични  контейнери с дезинфектант, които  пускат препарарата, когато  си подложиш ръката.

Такива контейнери са поставени и на двата основни входа на училищата. Имат дигитални термометри, които едновременно отчитат температурата при поставена отдолу ръка и пускат дозата дезинфектант с ултравиолетова светлина.

В клас учениците не са задължени да стоят с маски.  Словаците са съвестни и спазват  ограниченията.

Велков уточни още,  че си е направил антигенен тест, за което на  в специална кампания на територията на Словакия са били разкрити пунктове, за да бъде обхванато цялото население. Тестът не е бил задължителен, но тези, които не са го направили, е трябвало да се самоизолират за  10 дни вкъщи.

„Всичко беше много добре организирано, съвършено безплатни са тези тестове. PCR-тестовете също за безплатни. Явно, хората, когато са им били отпуснати пари от ЕС за борба с пандемията, са купили такива тестове и за населението те са безплатни. А когато трябва да се направи PCR, те струват около 20 евро.

Велков заяви още, че от тази година българското училище в Братислава е с нов директор - преподавател по български език и литература, който определи като „етичен човек с голям опит, с когото много лесно се работи“.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29