Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влязоха в сила новите извънредни мерки, които ще важат до 21 декември

| обновено на 28.11.20 в 09:16

От днес с влезлите в сила снощи нови мерки хранителните магазини не допускат хора под 65-годишна възраст в интервала 8,30 ч. - 10.30 ч. „Зелен коридор“ за аптеките няма да има. 

Това е една от новите противоепидемични мерки, които ще важат до 21 декември.

Заведенията, учебните заведения и детските градини, фитнеси, спортни зали и молове от този момент затварят врати за следващите 24 дни.

Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 души.

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали.

Всички заведения - кафенета, барове, ресторанти, дискотеки и т.н. - остават изцяло затворени за посетители. Те ще могат да функционират само с доставка по домовете или вземане на храна от обекта, но без консумация на място.

Напълно затворени са и всички игрални зали, казина, както и обекти за залагане като "Еврофутбол".

Прекратяват се всички групови културно-развлекателни мероприятия, което означава, че се затварят кина, музеи, галерии, опери, концертни зали и друг тип културни обекти и мероприятия. Единствено изключение ще има за театрите.

Всеки работодател, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала. Който не е в състояние, следва да гарантира предпазни мерки и дезинфекция. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м. На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт. С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300 до 1000 лева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" – 4,18%...

публикувано на 28.10.24 в 15:06