Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си.

Дъщеря ми е на 2 годинки в момента, родена в 31-32 гестационна седмица. На кислородна вентилация беше 2 месеца в кувьоз. С вродена хидроцефалия е, с поставен шънт. С установена детска церебрална парализа, спастична квадри пареза тежка степен. Тя има недоразвит мозък, липса на мозъчна кора и от 2-те страни на мозъка има огнища, които биха могли да се възбудят като епилептични“.

Ирен е единствената рожба в семейството, а майка й не работи, за да може да се грижи за нея. За издръжката на семейството помагат родителите на майката, обяснява Йоана:

„Аз съм постоянно в „Момин проход“, по принцип имаме 12 пътеки в годината, ние стоим непрекъснато почти. Останалите 15-20 дни в месеца си ги доплащаме, като 20 лв. е на ден. Аз я отглеждам сама, нямам възможност да работя. От 2 месеца вече съм й личен асистент. Лично на мен лечението й струва 1200 – 1400 лв. месечно. Справяме се само със социални помощи и помощ от „Българската Коледа“, моите родители също помагат“.

Процедурите, които се правят на Ирен, са скъпи и продължителни, а ефектът идва след време, разказва още майката:

„Рехабилитация се провежда още от 3-месечна възраст, гимнастика, пасивни движения, разтягане, стоене на вертикализатор. Ходи на логопед, психолог, физиотерапия на гръдна мускулатура, на китки и цели ръце, както и топлинна терапия на крака. Целта е да се отпуснат скованите мускули и сухожилия и да станат по-гъвкави. Ако не се правят тези процедури, тя се сковава още повече. Ако има по-дълъг период, в който да не ходи на рехабилитация – да речем 5-10 дни, държи ръчичките сковани в юмрук. Ако не ги прави, има опасност състоянието й да се влоши“. 

Въпреки болезнената и продължителна рехабилитация Ирен е усмихнато дете, допълва майката: „Много добро, много усмихнато, много красиво дете. Пие сироп, който да подпомогне мозъчната кора. За съжаление в България го няма вече и чрез приятели се снабдяваме от чужбина. Чрез НЗОК и „БГ Коледа“ не съм пробвала“.

Йоана Мисирова кандидатства за втори път за финансиране на рехабилитацията на 2-годишната си дъщеричка пред „Българската Коледа“. Надеждата е след време да бъдат трансплантирани стволови клетки на детето, но за целта то трябва още да порасне, нужни са и още средства.

„Консултирала съм се с неврохирург, с невролог. Тя има атрофия на стволови клетки и бих искала да й направя трансплантация на стволови клетки. Но трябва да мине поне година – две, да порасне малко.Смятам, че няма да мога да се справя сама и бих искала да кандидатствам.“

Йоана Мисирова мечтае един ден да види порасналата си дъщеря здрава, а на дарителите на Българската Коледа пожелава: „Пожелавам си винаги да са до нас, винаги да помагат, ние имаме нужда от тях.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34