Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

| обновено на 04.12.20 в 09:17
4
Четиригодишният Виктор от Пловдив
Снимка: Семеен албум

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му.


По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа Пиг“ и да играе на „Юнаци с калпаци“.

Не само в игрите майката на Виктор, Десислава Петрова, е неотменно до него, а и в рехабилитацията. Тя е всекидневна и не трябва да спира. Затова и тази година семейството кандидатства синът им да получи подкрепа от кампанията „Българска Коледа“.

„Знам за Българската Коледа, всяка година изпращам есемеси - още преди да имам такова дете. И миналата година подадох документи с огромна надежда. Изключително съм благодарна на всички, които помагат“ – казва Десислава.

Миналата година Виктор е включен в кампанията и така семейството му започва да го води 3 пъти седмично на логопед. А майка му допълва:

„Определено напредъкът е много голям. Вече казва много думички, цели изречения. Много му е интересно и като го водя – казва ми „чао“ и отива на работа. Ние така му казваме – че отива на работа“.

Виктор вече е изпратил писмото си на Дядо Коледа. В него майка му е написала всичките му желания – бебе кукла, близалка, бонбони и количка. На въпрос дали е слушал, за да получи всичко това, той отговаря убедено – Да. А семейството му има други желания. Десислава Петрова ги обобщава така:

„Независимо дали е Коледа или друг празник – надяваме се Виктор да се подобрява все повече. Тази година тръгна тежко за нас – с две операции сме. Благодарим на докторите за съдействието и помощта, надяваме се да няма повече такива перипетии. Желаем всички хора да са живи и здрави. И колкото и да се сещаме за тези деца само по Коледа – те съществуват. Благодаря на всички, които помагат“.

4 годишният Виктор Петров ще получи пожеланото в писмото му до дядо Коледа. А дали „Българската Коледа“ ще помогне за така нужната му логопедична терапия – зависи от всички, за които  подкрепата на деца като него е личен акт или обществена отговорност.   

Четиригодишният Виктор и родителите му


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21