Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ–Пловдив осигурява ваксинирането в Южна България

| обновено на 04.12.20 в 13:33

На заседание на Министерски съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз.

Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на страни от Европейския съюз, както и на някои американски щати.

Планът е подготвен и за адекватна промяна в зависимост от обстановката, посочи министър Ангелов. 

Даден е общият преглед на ваксините срещу Covid-19 и разработването им. 

За изработването на плана и неговото изпълнение се създава Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.

В плана са включени фазите на ваксиниране – в първата фаза попадат медицински персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой за ваксиниране от тази група са 243 600 души. 

За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.

Втората таргетна група за ваксиниране са потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за норки – очакван брой 112 080 души.

В трета фаза са служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности – например структурите в системата на ВиК.

Четвърта фаза – лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания. 

Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот. 

За ваксинирането страната ще бъде разделена на шест региона

Логистичната и организационна дейност ще се извършва от шест РЗИ-та – в София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и в Бургас. Те ще работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Район 1 включва областите Видин, Монтана и Враца

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград

Район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране, съобщи правителствената пресслужба.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза още Борисов.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затруднява трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Катастрофа между 2 коли на пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, затруднява движението в района. Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре. Участъкът около мястото на сблъсъка на двете коли е отцепен, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов съобщи, че при..

обновено на 06.07.24 в 16:42

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54