Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните базари - след 21 декември, може би

| обновено на 07.12.20 в 15:41

При подобряване на ситуацията около извънредната обстановка заради пандемията и по-малък брой заболели, коледните базари ще се проведат от 21 до 29 декември. За това са  се договорили  на днешна среща кметът на Пловдив Здравко Димитров и организаторите на традиционните за Пловдив празнични събития.

Срещата се проведе по покана на кмета, който подробно изслуша доводите на организаторите – Николай Сивков, Тони Симидчиева и Гергана Кабаиванова. 

Обсъдени са две локации за разполагането на базарите на Регионална занаятчийска камара, „Капана“ и фермерския -  по цялата ул. „Райко Даскалов“ и пред аптека „Марица“.

Ако обстановката не се подобри, се обмисля вариант, при който базар „Капана“ да се разположи на пл. „Централен“, над подлеза на ул. „Гладстон“.

 „Община Пловдив подкрепя провеждането на подобни културни събития, още повече преди Коледните празници. Разбираме, че от реализирането им зависят стотици хора, които разчитат на доходи и средства за препитание, но като кмет имам голямата отговорност за живота и здравето на пловдивчани. Затова не бих могъл да ги поставя на риск“, коментира Здравко Димитров. 

„Благодарни сме за намесата на кмета, защото, когато има диалог, се намират решения“, е казал в отговор Никола Сивков от организаторите на пазарите на открито, съобщават от общинския пресцентър. 

Припомням, че преди три дни по Радио Пловдив Гергана Кабаиванова от организаторите на фермерските пазари на открито предупреди, че ако техните прояви не бъдат разрешени още преди празниците, всички засегнати от бранша ще излязат на протест пред Община Пловдив. 

Днес тя потвърди, че се отказват от намерението за протестни действия и приемат предложенията на градската управа. 

"Първото предложение на кмета бе да ситуираме своите павилиони на Четвъртък пазара и така те да заработят още преди 21 декември, но ние единодушно отказахме. Причината е, че намираме условията на този  пазар за напълно неподходящи от гледна точка стриктното спазване на предпазните мерки. Затова се съгласихме на този компромис - да проведем проявите си на посочените от общината места и в дните след 21 декември" - разказа Гергана Кабаиванова. 

От догодина с оглед пандемията от COVID-19 и по-голямата сигурност и защита  на пловдивчани и гостите на града ще бъдат обсъдени и допълнителни локации за провеждането на подобни културни събития, така че да няма струпване на хора на едно място, гласи друг резултат от срещата между страните. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затруднява трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Катастрофа между 2 коли на пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, затруднява движението в района. Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре. Участъкът около мястото на сблъсъка на двете коли е отцепен, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че при..

обновено на 06.07.24 в 16:42

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54