Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В близко бъдеще 5G-мрежата едва ли ще се използва у нас и по света


Учените настояват за допълнителни изследвания дали 5G - технологията не вреди на човешкото здраве. Това, според евродепутата Иво Христов се съдържа в изследване на научни центрове в Болоня и Гент и в този смисъл, според него не бива да бъдат подигравани противниците на новата технология, а по-скоро трябва да се предлага повече информация за нея. 

Пред Радио Пловдив IT- експертът Димитър Ганчев обясни, че проникването на 5G-мрежата е в начален етап. „Трябва да отбележим, че макар да са стартирали с 5G– технологията, операторите не са стартирали с 5G - честотите. У нас те работят на 4G– честотите, които са добре изследавни от доста време. Не очаквам 5G-та да се използват у нас и в чужбина в непосредствено бъдеще",  подчерта той.

Според него в момента операторите нямат интерес да скочат в свръхвисокия честотен спектър, защото потребителите са малко, а и заради цената на оборудването. „Когато се увеличат устройствата, едва тогова те ще имат нужда от нови честоти, но ще мине време“, обясни Ганчев.

Освен, че 5G-технологията е технология с висока скорост, тя има и други предимства като възможността за закачване на много смарт - устройства към мрежата като печката, бойлера, колата и тн. Второто предимство  е времето за предаване на информацията, като при 5G-мрежата това време е много по- кратко. "То дава възможност да се прилага при дистанционно управление на автомобил или хирургическа операция. При настоящите технологии това е невъзможно. Затова е трудно да се управлява кола дистанционно", каза още Димитър Ганчев.

IT-експертът коментира и възможността за електронно гласуване у нас, особено в условия на пандемия. По думите му, в електронното гласуване има един голям проблем  – да се намери балансът между анонимността на вота и неговата проверимост впоследствие. "Ако вотът е напълно анонимен, не може да бъде проверен. Другият проблем е  с идентификацията на гласуващия", посочи той и обясни разликите с онлайн – банкирането. „За банката няма необходимост да бъдем анонимни, тя трябва да знае кои сме  ние“, каза Ганчев.

Мнението на специалиста е, че технически онлайн гласуването може да се направи, но в държави, където обществата имат доверие в администрациите и където не се поставя под въпрос проверката на резултатите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24