Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68 ковид-болни са получили кръвна плазма от ЦТХ в Пловдив

48 пловдивчани са дарили кръвна плазма до момента в Центъра за трансфузионна хематология от монтирането на специалната апаратура. Днес се очакват още четирима. Това заяви директорът доктор Соня Джевизова.

Броят на дарителите ще се увеличава, прогнозират от центъра, тъй като се разширява гамата от изследвания за коронавирус, които могат да се признаят.

Заявили сме пред Министерството на здравеопазването около 250 000 лева за купуване на пълно оборудване на център за даряване на кръвна плазма и имаме уверението, че ще ги получим, коментира, обясни д-р Соня Джевизова след среща с областния управител Дани Каназирева.

Донорите могат да бъдат не само с PСR тест, но и с антигенен тест, и такъв за наличие на антитела, след като гамата от тестове вече е разширена, съобщи д-р Соня Джевизова. Тя добави, че най-трудно се намират донори с кръвна група АВ, които са едва 7 на сто, следващата група е В, но най-много са боледуващите от група А и 0. Не е необходимо гражданите да даряват от конкретната кръвна група.

Тя призова повече хора да се включат в каузата по даряването на кръвна плазма, като уточни, че не  е необходимо дарителите да са от конкретната кръвна група, от която е пациентът. 

„Добрата новина е, че 68 души до момента са получили кръвна плазма. До сега количеството, което е поискано от всяка болница, то е било доставено“, каза Каназирева.

Преди няколко седмици „Бизнесът за Пловдив“ дари апарат за извличане на кръвна плазма. Очаква се организацията да дари още един апарат, а при нужда Министерството на здравеопазването ще осигури още един.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Разпитват директора на Смолянския театър отново

Разпитват директора на Смолянския театър Румен Бечев отново заради схема, източила около 1 млн. лв. Той е призован да се яви повторно в полицията, но не е задържан. Няма и повдигнато обвинение. Това заявиха от пловдивската окръжна прокуратура. Припомням, че Румен Бечев беше доведен снощи в Пловдив с полиция. Това се случи след като проверка..

публикувано на 03.10.24 в 10:10