Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗабравениТе думи на поезията



През 2020-та година инициативата „ЗабравенитеТе думи“ интерпретира визуално със средствата на кинетична типография български думи, употребявани в поезията от миналия и този век. 
 „ЗабравениТе думи” започва като проект, който интерпретира в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение вероятно все още разбираме, но които вече не използваме почти или изцяло. През 2019-та година авторите на проекта подбират около 200 думи от творчеството на Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Дора Габе, Димчо Дебелянов и Гео Милев. Представени бяха с видеомапинг върху скалите на Сахат тепе зад Драматичен театър - Пловдив по време на събитието Нощ Пловдив. Видеомапингът е дело на визуалния артист Петко Танчев,част от екипа на "ЗабравениТе думи". През юни 2019г., като демо вариант видяхме избрани около 70 думи на Австрийския павилион FLUCA в рамките на фестивала „Пловдив чете“.
Въпреки предизвикателствата на времето, инициативата продължава и през тази година! В колекцията този път са  подбрани думи от творчеството на Иван Вазов, Гео Милев, Валери Петров, Малина Томова и Добромир Тонев.
 "Избрахме ги не само, защото техният език изобилства от красиви думи, а и защото всички те имат годишнини през 2020-та година: Иван Вазов - 170 години от рождението. Гео Милев - 125 години от рождението. Валери Петров - 100 години от рождението. Малина Томова - 70 години от рождението. Добромир Тонев - 65 години от рождението. Проектът се стреми да постигне преживяване отвъд клишето на познатите текстове. Той предизвиква зрителите да съпреживеят познатите текстове в нова културна ситуация отвъд времето. Ситуация, в която думите са мост и памет за фините, нюансирани състояния на човешкото живеене.", споделят авторите на проекта.
  „ЗабравениТе думи“ автори: Петко Танчев - визуален артист, Ина Иванова-писател, Славена Шекерлетова –журналист и психолог, Гери Георгиева – издателство „Жанет-45“, координатор на Литературния фестивал „Пловдив чете“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56