Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците одобриха два заема по Водния проект за 30 милиона лева

| обновено на 21.12.20 в 12:09

С 32 "за", 3 "против" и 13 "въздържали се" Общинският съвет на Пловдив одобри тегленето на заем от 19,7 млн. лв. за покриването на собствения принос на общината в изпълнението на големия Воден проект. С порите ще се финансират и финансовите корекции по проекта, както и разходите, които не се поемат от Оперативната програма. Заемът трябва да бъде усвоен до 3 години, а срокът за връщането на заема е 140 месеца след изтичане на гратисния период от 36 месеца.

Одобрен бе и вторият заем по Водния проект, който е в размер на 10 милиона лева.

Преди това от групата общински съветници на ВМРО обявиха, че няма да подкрепи тегленето на заема.Заместник-председателят на групата Димчо Петров и посочи, че колегите му не са против целия проект, а против поемането на дълг, който ще се изплаща от следващия кмет на града.

Заместник-кметът с ресор строителство Пламен Райчев обясни, че изпълнението на Водния проект е разделено на пет етапа. Първите два етапа са завършени до 40%, в ход е третият етап - рехабилитацията на малкия колектор Север на бул. "Дунав". Този етап ще струва над 19 милиона лева. Четвъртият етап е големият колектор на ул. "Брезовска". Петият етап е пречиствателната станция - това е най-скъпият етап. Там има избран изпълнител, но се водят дела за избора на надзорник. 

Невена Трифонова, счетоводител на Водния проект, обясни, че 24 милиона са недопустимите разходи в оперативната програма, включително 16 милиона лева ДДС. Ремонтът на улиците е изцяло за сметка на общината, посочи Трифонова. 

Зам.-кметът Пламен Райчев призна, че с изпълнението на Водния проект загубите на вода в мрежата ще се намалят от 47,94 - 45,4 % т. е. едва с 2,5%

В началото на сесията председателят Александър Държиков каза, че вероятно ще се наложи Общинският съвет на Пловдив да се събере на още едно заседание преди празниците, тъй като днешната сесия може да продължи най - късно до 15 часа, а точките в дневния ред са много и едва ли времето ще стигне всички да бъдат разгледани от съветниците. 

Не бе прието предложението за отпадане на всички точки от 25-та до 43-та, свързани с продажбата на общински апартаменти. Предложението бе заради противоепидемичната обстановка, но бе отхвърлено от мнозинството.

Йордан Иванов от Демократична България настоя кметът Здравко Димитров да даде отчет как се харчат отпуснатите 280 хиляди лева за борба с вируса,  какви са документите за извършените разходи и как са избрани изпълнителите за тях.

Колежката му Добромира Костова поиска отговор как с намаляването с 20 % на автобусите от градския транспорт ще се избегнат струпванията на пътници и какви са гаранциите за спазването на противоепидемичните мерки. Отбелязано бе, че отговорите от общината ще бъдат дадени в установения от закона срок. 

Съветниците ще решават също дали община Пловдив да изкупи 5 частни имота за над половин милион лева, заради строителството на пробива под Централна гара. Два от тях са на собственика на автогара Родопи и са на стойност 263 000 лева. 

Очаква се да бъдат намалени и плащанията на концесионерите на Руския пазар и на Пешеходния мост на Марица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25