Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - вдъхновение от Виена

| обновено на 30.12.20 в 17:06


От началото на пандемията и с въвеждането на първата карантина през пролетта на 2020, живота заизменя облика си. За някои, тези промени настъпваха бавно, други бяха попарени мигновено. Всеки от нас промени по нещо в ежедневието, в приоритетите си, в мислите и в мечтите си.

Изкуството, и тези за които то е професия, страст, философия и начин на живот, са една от най-засегнатите групи на обществото. Невъзможността да работиш е жестока, невъзможността да изразяваш себе си е унищожителна! 

„Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна!

Всеки от участниците в рубриката ни, отговаря на четири еднакви въпроса:

Как се казвате и коя е професионалната сфера, в която се развивате?

Как се промени живота ви за последните девет месеца?

Как изглежда срещата ви с ковид? Близка или далечна?

Как  ще посрещнете най-близкият празник, който ви предстои?



"Вихър на пианото, чувствителен музикант с невероятни технически умения и феноменално пианистично изражение"- така младата пианистка Донка Ангъчева се описва както от критици на виенската и швейцарска преса, така и от известния квартет ,,Артемис”. 

Австрийската концертна пианистка с български корени Донка Ангъчева дебютира като солистка с пловдивска филхармония на десет годишна възраст и печели няколко международни конкурса. Тя завършва обучението си с известния пианист и педагог -пианист на Хайдн Трио, Виена Хайнц Медиморец в университета за музикално и сценично изкуство във Виена. Донка концертира с нейното трио ,,Д’анте” в Музикферайн, Виена. Гостува като солист и с триото на симфоничния оркестър в Кито, Еквадор, води майсторски класове в Испания, Малта, Австрия, Германия и Еквадор. Тя завършва камерното си музикално обучение в Консерваторията на ,,Кралица Елизабет” в Брюксел, където учи с известния квартет,,Артемис”. Ангъчева концертира в зали като Фондация,,Карлос де Амберес”-Мадрид,зала ,,Мария Кристина” , Малага, Фестивал ,,Аполония” Созопол, център за изкуства,,Санкт Урбан”-Швейцария, Тонхале-Цюрих, Мурсиарт фестивал , Испания, Концертхаус-Виена . Нейното трио е поканено на фестивала ,,радио Франция” в Монпелие,фестивала за музика в Ментон и на фестивала ,,Шопен” в културния център,,Флаже” в Брюксел. Нейната дискография от осем компактдиска се състои от едни от най-известните творби на Бетовен,Шопен,Лист,Рахманинов,Шостакович, Пиацола и Адинсел, издадени от реномирани звукозаписни компании , като Аrs Produktion, Gramola, onepoint.fm.

 Донка Ангъчева е доцент по пиано в музикалната Консерватория във Виена и в реномираното международно училище,,Амедеус” във Виена. Тя е често канен гост в жури на национални и международни конкурси. През 2019 е наградена с титлата ,, Bösendorfer Artist” и концертира като солист с членове от виенска филхармония в златната зала на Музикферайн. Донка е инициатор и създател на музикалния проект,, Изкуството в Австрия продължава да живее.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18