Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите не трябва да бъдат отлагани заради пандемията



"Много лош е ефектът от такъв разнобой, защото датата на изборите, доколкото има такава опция да се отложат с 2 месеца, всъщност би трябвало да зависи от ситуацията". Това каза за Радио Пловдив проф. Андрей Чорбанов, имунолог от Института по микробиология при БАН, за днешните разговори при президента Радев с участието на здравния министър и представители на Оперативния щаб. 

Припомняме, че на срещата Радев поиска експертно становище, за да реши кога да насрочи изборите. Министър Костадин Ангелов пък поиска първо президентът да насрочи изборите, за да могат здравните власти да съобразят мерките за провеждането на вота, както и на кампанията преди него, според срока, който им е даден.

Проф. Чорбанов заедно с други имунолози също проведоха  разговори с държавния глава. 

"Основният проблем, който коментирахме, е как биха се осъществили едни нормални избори при тези условия. Най-малкото хората, които в този момент са карантинирани, да им бъде осигурено конституционното право да гласуват, от една страна. От друга страна, разбира се, самото протичане на изборния ден ще зависи в много голяма степен от това какво е нивото на хора, които в този момент са болни. Стана дума също, че ваксинацията не може да бъде фактор, който да определи начина на провеждане на изборите. Имаме яснота, че масовата ваксинация ще започне през март и до деня на изборите няма как да бъде обхваната съществена част от населението", каза проф. Чорбанов.

На въпрос дали не би трябвало изборите да бъдат отложени, за да се нормализира здравната картина в страната, той отговори:

"Вижте, моето мнение е доста по-екстремно в сравнение с това на здравните власти. За мен не е проблем утре да бъде изборният ден и не бих ограничил хората в нищо, включително и за предизборни прояви, защото по мое лично мнение тези мерки, които се налагат, в никакъв случай не помагат срещу разпространението на вируса".

Българската ваксина срещу коронавирус, по която екипът на проф. Чорбанов работи, е на етап да започнат експерименти с лабораторни животни, тоест така наречените предклинични изпитвания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24