Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване по пощата е политическа провокация

Президентът прибърза с избора на дата за вота

"Политическите консултации при президента Румен Радев се правят за това, той да се информира за позициите, предпочитанията и съображенията, които могат да имат основните политически субекти. Държавният глава обаче не започна с тях, а с експертни групи, което само по себе си не е политическа консултация". Това каза в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив политологър проф. Румяна Коларова.

„Имаме политически партии тогава, когато президентът се среща с другите кланове на властта. В случая представителите на парламентарно представените партии и онези, които ще се конкурират за представителство в парламента, каквито са официално регистрираните партии в България“, подчерта проф. Коларова.

Политологът отчете като положителна стъпка осъзнаването на президента за нуждата от политически колсултации, макар и в неговата последна година от мандата. „Осъзна, че тогава, когато се среща с представители на политически партии или представители на други клонове на властта по никакъв начин това не ограничава неговите суверинитет и право на избор. Това увеличава информираността на неговия избор. А това е най-важното изискване, което може да имаме към държавния глава да прави не само отговорен, но и информиран избор“, допълни политологът.

Според Румяна Коларова един от проблемите, които се забелязват по време на политическите консултации е, че президентът Радев започва тези действия първо с извън парламентарните партии. Част от тях дори не са регистрирани политически субекти. От тук възниква и големият въпрос „с кого започваш и какъв е критерият ти на подбор“, допълни политологът.

„Двата въпроса: дали парламентарно представените партии ще се включат в тези консултации и по какъв начин. И как и на какъв принцип се подбират извън парламентарно представените партии, могат да доведат до критики по адрес на Румен Радев“, категорична е проф. Коларова.

Според политолога, президентът има достатъчно време за определяне датата на парламентарните избори и доколко той ще се придържа към първоначалната си заявка 28 март. „Посочването на датата е прибързано и прекалено категорично. Радев можеше просто да каже, че ще насочи изборите за първата възможна дата. Когато държавният глава обаче направи такъв тип категорична декларация и по такъв категоричен начин обяви своето категорично решение, всяко отстъпление от него ще му донесе негатив“, допълни Румяна Коларова.

Тя допълни, че появилите се предложения за гласуване по пощата е вид провокация. А за да се гарантират едни честни и прозрачни избори най-сигурният начин за това е да се монтира видеонаблюдение в ценровете за преброяване на избирателните бюлетини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07