Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните правила не трябва да се променят в последния момент

| обновено на 21.01.21 в 13:10
Александър Сиди
Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта на управляващите, които позволяват на карантинираните да гласуват на предстоящите избори. Против текстовете бяха от БСП, които смятат, че текстовете са наясно и документа трябва да бъде спешно изтеглен и преработен. От столетницата обявиха, че ще внесат промени в Изборния кодекс.

„БСП по принцип биха били против, ако върнем член 1 от Конституцията и кажем, че те ще управляват цял живот. Те дори и тогава биха били против, защото в 44 НС ролята на БСП е да бъдат против всяко едно нещо, което и да се случва. Промените са козметични. В Закона за мерките при извънредното положение - с идеята по време на избори по време на пандемия да осигурим възможността българските граждани да гласуват спокойно. Тези, които са карантинирани, да упражнят правото си на глас в подвижна избирателна секция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“.

Той уточни, че тези хора трябва да заявят предварително, че искат да гласуват.

„Много се надявам, че ще намаляват случаите и съответно, ако към днешна дата са 16 000 лица, то по време на изборите ще са по-малко“, каза Сиди.

Депутатът обясни, че другото предложение е свързано с хората, които по време на пандемията, не са успяли да подновят личните си документи. Те ще имат право да гласуват с лична карта, която е изтекла в срока на пандемията.

„Всякакви други спекулации, всякакви други разговори по тема промяна на изборните правила в последния момент, които се разказват от парламентарната и извънпарламентарната комисия, са несеризони“, подчерта Александър Сиди.

Той напомни, че същите тези хора обясняват, че не трябва да се правят промени в последния момент, а днес те настояват точно затова.

„Аз лично съм разочарован от идеята на БСП да отворят Изборния кодекс. Не смятам, че тези текстовете за карантинираните лица имат място в Изборния кодекс“, коментира още Александър Сиди.

Цялото интервю с Александър Сиди можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14