Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО няма да подкрепи избора на кредитна институция за Пловдив

Точката влиза в дневния ред на утрешната сесия на Общинския съвет

Близо 20 млн.лв. има да събира община Пловдив от недобросъвестни платци, обявиха на пресконференция от ВМРО. 

Според председателя на градската структура на партията Борислав Инчев, вероятно около 4 млн. лв. не са събрани от наеми на общински жилища, има неприбрани големи суми и от неизрядни търговци на временни преместваеми обекти и др. В тази сума не влизат недоборите на община Пловдив, подчерта Борислав Инчев.

Общинският съветник Димчо Петров допълни, че публична тайна е, че от години назад ръководството на общината и районните администрации не събират просрочените задължения "с мотива, че идват избори, а всичко, свързано с бюджет 2021 година, е дълбока тайна, табу". 

Тримата общински съветници от ВМРО няма да подкрепят избора на кредитна или финансова институция, която общинската администрация внася на утрешната сесия на ОбС. "Не може да се избира така бъдеща инструкция за поемане на дълг, а всеки дълг се одобрява самостоятелно от общинските съветници, с ясен план как ще се погасява, за колко време  и на каква цена", подчертаха от ВМРО. 

"Смятаме, че се прави опит да се заобиколи законът. Би следвало в случая да има изготвена предварителна оценка за въздействието, а такава няма. Ако се дължи на незнание, е плашещо, ако е опит за заобикаляне - два пъти по-плашещо е", заяви Борислав Инчев. 

Общинският съветник Камен Шишманов допълни, че нищо не се прави и за мръсния въздух в града, който е сред най-опасните в страната. 

От партията обаче ще подкрепят внесените точки за културния календар на общината за тази година и предложения за изменения на общинските наредби за детски градини и ясли, както и частично – тази за жилищните нужди. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03

С нанотехнология и вода изчистиха графити на Сахат тепе

С нанотехнология и чиста вода бяха почистени днес прясно изрисувани графити на скалите на Сахат тепе зад сградата на Драматичния театър в Пловдив. Новата технология е немска и бе демонстрирана от директора на „Чистота“ Десислава Георгиева.  „От 2012 година непрестанно се борим с драскането на графити по емблематични за града места. В тази връзка..

публикувано на 01.07.24 в 13:38

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53