Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Есента е другото име на живописта и аз ще продължавам да я рисувам


Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години.

Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. Като автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури.

"Недко Итинов притежава изключително развита зрителна памет, за него не представлява необходимост да наблюдава мястото, което иска да пресъздаде на платното, напротив – за да стане една катина, са му необходими няколко гледни точки, които творческото му въображение обединява в една съвкупност, от която се ражда композицията", казва за него Олга Петрова, в чиято галерия той често показваше картините си.

"Така в картините му местата са уж реални, но всъщност не са, пейзажите му са специфична симбиоза от конкретика и въображение. За Недко като творец композицията е изключително важна, чрез нея той предава посока, движение и баланс на картината, което пък е предпоставка за спокойното възприятие на зрителя. Големите формати са благоприятни за разгръщане на неговия тип живопис – декоративен, плосък стил, плоско предаване на формата. Характерният му пластически почерк подсилва въздействието на цветовете, в цялата експозиция есенните багри избухват, превземат, омагьосват зрителя, потапят го в мекото безвремие, застинало сякаш на границата между жаркото лято и студената зима. Оранжево-червено, охра, землисто кафяво, сиво и приглушено зелено са цветовете, оформящи основата на Недковите картини. Между тях надничат загатнати фасади на къщи, в далечината се мяркат куполите на италиански църкви, меките извивки на пловдивските тепета. И изведнъж на преден план изскачат сапфирено сини дървета, ярките петна на стилизираните сгради и дървета се открояват на фона на жълто или розово небе. Италианските сюжети са любими на художника, те му пасват на въображението и натюрела и го връщат в Италия, която е за него неизчерпаем източник на вдъхновение, както и тепетата на родния Пловдив. Но говорейки за сюжет, трябва да направим уговорката, че живописта на Недко Итинов е преди всичко абстрактна и декоративна, в нея няма разказ  и сюжетността е по-скоро усещане и настроение".

Роден на 01.10.1956 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в Казанлък и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново - специалност „Живопис“, под ръководството на проф.Терзиев.От 1986 г. е член на Съюза на българските художници. Има реализирани над 30 самостоятелни и много общи изложби в България (София, Пловдив, Варна, Бургас) и в чужбина (Виена - Австрия, Истанбул - Турция, Париж - Франция, Люксембург и Тел Авив - Израел).

Негови картини се намират в частни колекции в България, Германия, Англия, Испания, Франция, Швейцария, Люксембург , Сърбия, Нова Зеландия. Живее и работи в Пловдив.

В по- малко от минута Ви припомняме споделеното от него преди време къде и как под четката му се раждат приказните му картини. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38