Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петльовден от библейска легенда до историческа митологема

| обновено на 02.02.21 в 17:14

На 2 февруари православната църква чества Сретение господне – представянето на Христос пред Бога. "Сретение" означава "среща" и на него се чества 40-я ден от раждането на Исус Христос и посрещането му в Йерусалимския храм от праведния Симеон. Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празници в годината и един от четирите, посветени на Божията майка.

Народът нарича празника Петльовден и го чества като ден на мъжката сила и мъжките рожби. Празникът е известен и като Зимна Богородица или Вълча Богородица.

Паметник на петела в центъра на село Голица, Варненско

Петльовден е мъжкият аналог на Бабинден. Това е празник за плодовитост и здраве на момчетата. На този ден във всяка къща, в която има мъжка челяд, се дава жертва петел. 

Жертвоприношението се извършва на къщния праг, тъй като според традиционните схващания на нашия народ, прагът на къщата е този, който разграничава дивата природа от усвоеното пространство на дома.

На този празник задължително хората са обличали празничните си дрехи. Част от жените са слагали даже булчинските си премени и са колили задължително пъстър петел. Те отивали на гости на бабата от Бабинден.

В по – ново време, от няколко десетилетия 2 февруари се отбелязва и като ден на хората с различна сексуална ориентация.

За мястото и корените на празника в църковния и във фолклорния календар на българите, както и за трансформациите му в нашето съвремие разказва етнологът Иглика Мишкова, заместник-директор на Националния етнографски музей при БАН. 

Интервюто на Антоанета Петричанска с Иглика Мишкова е в звуковия файл. 

Иглика Мишкова, етнолог, заместник-директор на Националния етнографски музей при БАН






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.06. 2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Райчевски. Този шарен Пловдив. Роман хроника. 266 стр., ок. 4А, Хермес, 2024. Райнер Мария Рилке. Дуински елегии (поетическа версия на Кирил Кадийски) 152 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Кевин Бари. Нощен ферибот за..

публикувано на 16.06.24 в 09:20