Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив е готова да откупи от ББР Пешеходния мост

Община Пловдив може да стане собственик на търговските обекти върху Пешеходният мост над река Марица. За целта предстоят преговори на местната администрация с Българската банка за развитие, която към момента  стопанисва съоръжението.

Това обяви днес кмета на Пловдив Здравко Димитров, след като се е запознал с идеята кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за механизмите, по които това да стане.

Мостът бе отдаден на концесия на фирма на бизнесмена Денис Бареков през 2001 година за срок от 35 години и с ангажимент да плаща на общината 10 000 лева годишно. През 2018 година обаче държавната Българска банка за развитие придобива права върху фирмата на Бареков,  "Търговски център Марица" ЕООД, която е концесионер на моста.

 Към днешна дата именно ББР стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения. 

По думите на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов от банката имат готовност да продадат фирмата за 4,3 млн. лева, като разсрочат плащането за 10 години. Това означава вноски от по 430 хил. лева на година.

Ако това се случи Община Пловдив ще има приходи от наемите от магазините, както и възможност да преобрази целия мост като го направи предпочитано място за пловдивчани и гостите на града, които да се наслаждават на гледката към Марица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53