Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съглашателството" управлява Пловдив и консумира в тишина

На днешния четвърти февруари, точно два месеца ни делят от парламентарните избори, които поне засега са доста непредсказуеми за това, какво ще е управлението и редица други въпроси.

Подготвя ли „Задкулисието“ нов проект за упраление и какъв е той? – коментира политическият анализатор Осман Октай.

Задкулисието, като управленски проект подготвя БСП да спечели изборите и с подкрепата на ДПС да съставят някакво програмно, неофициално коалиционно правителство, за да управляват под егидата ускорено, догонващо развитие на страната с експертно правителство. Това е тезата, виждайки протичащите процеси в пространството на БСП и на ДПС, смята Осман Октай.  

Това е единствената възможност на задкулисието да не загуби окончателно управлението на различни сектори в държавата, както е от 30 години.

Няма официални контакти между лидерите на тези две партии. Дали и това е част от задкулисния сценарий?

От момента на обявяване на датата на изборите, се забелязва в какъв тежък конфликт и непоносимост изпитват в парламента един към друг.  Това обаче е политически сценарий - твърди Октай. 

След като ГЕРБ и БСП играха фашизъм – антикомунизъм, после ДПС и Патриотите го играха друг сценарий, стигайки дори дотам, ДПС да искат оставката на Румен Радев, обяснява политическият анализатор. 

Хората обаче вече не им вярват в тези заигравания, защото знаят, че на местно, общинско ниво и в управлението, те са се прегърнали и обслужват едни и същи центрове на задкулисието.

Нястоящото статукво, тези хора са прегърнати и сега, дори и в общинската администрация на Пловдив, Те знаят каква тишина цари при консумирнето на средствата на общината.  През останалото време само разиграват някакъв конфликтен театър - категоричен е Осман Октай. 

Има тишина, когато съветниците бъдат назначени в бордовете на различни  общински фирми, защото започват да получават големи пари. И там не влизат съветници само на една партия - посочва той. 

Заявката на президента за втори мандат уплаши статуквото от евентуалната възможност в следващия парламент да не могат да направят нова коалиция на съглашетелството. Президентът каза, че в следващия си мандат ще бъде на принцита "Мутри – вън!", подчерта Осман Октай. 

Според него, това  говори до каква  степен това съглашателство се страхуват от втори мандат на президента Радев. Затова те ще напвавят всичко възможно да го атакуват. На него обаче му прави чест, че толкова навреме и безстрашно обяви своята заявка за втори мандат.

Аксо се проследят сайтовете, медиите, обслужващи задкулисието, дори и те са настръхнали срещу Румен Радев. Защото през лятото той им обяви открита война. Мафията, олигархията е настръхнала от вероятността за един негов кабинет, който може да разкрие всички далавери досега.

Следващите парламентарни избори трябва да са най-важната стъпка за България, за да се разбута кошера на мафията. Тя и задкулисието обичат да управляват в тишина и спокойствие. 

Сега вариантът на „съглашателството“ е, доунищожавайки Бойко Борисов(не че това не е добре!)  и  неговата мафиотска употреба, да се излъчи БСП като първа политическа сила. Така с 85-90 мандата и още 35-40 мандата на ДПС – това е мечтата на задкулисието. И тогава, уж в името на спасението от пандемията, от мафията на Бойко и т.н., да излъжат пак отново хората и да кажат отново – „Да, ние правим експертно – програмно управление в името на спасението на държавата!" - убеден е Осман Октай. 

Именно затова преди дни президентът посочи, че този опит ще бъде съглашателство в името на модела „КОЙ?“ и запазването на задкулисието, предупреждава политическият анализатор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58