Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2070-та година е хоризонтът на проекта за водоснабдяването на Пловдив и още 28 населени места от каскадата „Доспат – Въча“

Експертният съвет отхвърли проекта "Въча"

При изпълнението на проекта цената на водата за пловдивчани ще скочи от 2,35 лева на 3,38 лева за кубик

Областният експертен съвет с категорично мнозинство не прие прединвестиционните проучвания по проекта  за  водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада „Доспат – Въча“. Това стана ясно след проведеното гласуване, в което участваха близо 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Преди гласуването изпълнителите представиха предпроектната разработка, а институциите  становищата си.

Разработката по предпроектното проучване за каскадата „Доспат – Въча“ следва да бъде върната за доработване и допълване. Това е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представено на днешния Експертен съвет в областната администрация в Пловдив.  Основните възражения в становището са свързани с избора на язовир Кричим, а не на язовир Въча за основен източник за водоснабдяването на Пловдив и още 28 населени места. Посочва се и липсата на задълбочени анализи за прогнозния брой на населението и неговото водоползване до 2070-га година, какъвто е хоризонтът на проекта. Отчита се и липсата на съгласувателни процедури с редица институции, които биха довели до законови проблеми при изпълнението на проекта.

От дружество „ВиК“-Пловдив изразиха категорично несъгласие с посочените в предпроектното проучване 65% загуби на вода средно годишно в Пловдивско. За 2020 година загубата на вода за Пловдив е 60,1%, а за цялата територия, на която оперира дружеството, загубата за същия перод е 54, 83%, подчерта управителят на дружеството Спартак Николов. Той обаче не коментира посоченото в разработката поскъпване на водата в Пловдив от 2,35 лева за кубик на 3,38 лева за кубик при изпълнението на проекта.

Проектът е напълно осъществим и би се изплатил за 27 години, обяви пред Експертния съвет икономистът и бивш заместник - кмет Илия Кирчев, който отговаря за икономическата обосновка на проекта. Предварителните проучвания сочат, че изпълнението на проекта би струвало около 500 милиона лева. 

Експерти от областна администрация възразиха и срещу необоснованото, според тях, оскъпяване със 100 милиона лева на втория вариант на проекта, който предвижда изграждането на нов тунел за част от довеждащия водопровод край Кричим. Несъгласие има и по решението част от водопровода да е надземен върху постаменти, тъй като това ще наложи изграждането на нов път за строителство и експлоатация.

Представителите на различни институции в Експертния съвет се обединиха около становището, че проектът за Каскада „Доспат – Въча“ е изключително важен за Пловдив и региона и решава проблема с водоснабдяването за 100 години напред. Необходимо е обаче проектът да се доработи. Изготвянето на проекта от АШ ИНДЪСТРИЙЗ струваше 300 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Резултатите от НВО за 10 клас в Пловдив са малко под средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване за 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки,  Езикова гимназия "Иван Вазов"  и  Езикова гимназия "Пловдив"  с  69,5 точки.  Средният..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59