Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е регионален хъб за агро-хранителни системи

Аграрни зони, фирми от хранително-вкусова промишленост и науката ще работят заедно

Най-новият проект на Аграрния университет в Пловдив е насочен към Европейски научни мрежи и получава финансиране от МОН,  съобщи ректорът проф. Христина Янчева. Тя отбеляза, че тази седмица са били домакин на мащабен уебинар на Европейската комисия, посветен на изследванията на агро-хранителните системи. Целта е да се уточнят приоритите и възможностите на нашите университети пред Европейското научноизследователско пространство 2021-2027 г.

"В Пловдив ще се изгради добра инфраструктура и ще се подобри капацитета на учените в нови области със средства на ЕК", уточни проф. Янчева.

Заместник-ректорът проф. Владислав Попов съобщи, че започват работа с Тракийския университет и БАН по мащабния проект „Плантхелт“. Той е пряко насочен към състемно изследване на растителното здраве и ще усвоят предпроектно - 50 000 лева от Европейската комисия през тази година. Работи се съвместно и с УХТ - Пловдив по друг проект, който е от Националната научна програма: "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот".  

Предстои в Пловдив да се изгради централна лаборатория „Плантхелт“ с помощ на новата оперативна програма „Наука и иновации“ за 17 млн. лева.  Ще се изследват културните видове, които се използват в селското стопанство и почвения микробиом.

Паралелно АУ с още три висши училища работят по Националната научна програма до 2022 година по темата здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот. 

В Пловдив ще се обособи и регионален хъб (няколко живи лаборатории) за агро-хранителните системи, защото регионът е естественото място за подобна инициатива. 

Презентацията наречена "Живи лаборатории: България като регионален хъб за взаимодействие между наука, индустрия и образование" е на проф. Попов, който е представител на България в постоянния комитет за аграрни науки в ЕК. 

Работата на учените е в пряка връзка със Зелената сделка на ЕК, където се цели намаляване на химията в земеделието и увеличаване на площите за биологично земеделие в Европа до 25 %.  В България едва 4 % от площите са заети от биоземеделие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24