Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Галин Ганчев в "Артист на седмицата"

| обновено на 11.02.21 в 14:20

В „Артист на седмицата“  ви срещаме с пианиста Галин Ганчев, в момента  редовен студент (държи стипендията на име Тоба Ман) в Кралската Академия по Музика в Лондон, където изучава пиано с Иън Фаун-тин и акомпанимент с Майкъл Дюсек.

Галин Ганчев е роден в гр. Варна през 1996 г. във фамилия на музиканти. Баща му Ганчо Ганчев е диригент, а майка му Миглена Шишева е пианист и вокален педагог.

Младият пианист  печели  множество награди , като два пъти е носител на Голямата купа за инструменталисти и наградата за най-добро изпълнение на Шопен на Конкурса в Тръв-ег-лойс. През месец март 2012 година преминава успешно трите тура на Конкурса на радио BBC Shropshire и след изпълнението му със Шропширска филхармония, радио BBC – Shropshirе му връчва приза „Млад музикант на годината – 2012”.

Днес разговаряме за повратните моменти, за израстването в изкуството , за самосъзнаването на музиканта като такъв. За работата с педагозите, които Галин има шанса да срещне, и ролята им в неговото формиране като изключително успешен инструменталист.

През ноември, 2009 г., Галин Ганчев свири в Международен благотворителен концерт във Великобритания, организиран от мецената от Шропшир - Гарет Дженкинс, където и участва в програмата като равностоен партньор на реномирани професионални музиканти във Великобритания между които: Филип Грифитс, Стивън Гарнър, Сузи Алън, Джон Мур и др. През м.февруари 2010 г. печели престижната 5-годишна музикална стипендия на името на „Чарлз Бърни“ в Шрусбъри Скуул (Shrewsbury School) в Обединеното кралство (училището на Чарлз Дарвин) и става първия 100% стипендиант в областта на музиката. Същата година участва в Лятната музикална академия, в рамките на Международния музикален фестивал Варненско лято, в майсторския клас на световноизвестния британски  пианист Майкъл Рол и е най-младия изпълнител в заключителния концерт на Академията.

През 2014г. следват отново поредица от участия в концерти, самостоятелни рецитали и записи осъществени в Обединеното кралство, а 2015г. още в началните си месеци е изпълнена с нови значими предизвикателства за младия български пианист: самостоятелен рецитал през м. януари в гр. Милано – Италия, концерт в Уигмор хол в Лондон през м. февруари, две изпълнения на Концерт № 3 за пиано и оркестър от С. Рахманинов със симфоничния оркестър на Шрусбъри диригент Джон Мур през м. март и четири самостоятелни рецитала  - три в България през м. април и един в Шрусбъри през м. май.

От 2015 до момента Галин концертира като солист на  значими събития и фестивали. Продължава да изнася и самостоятелни рецитали. В края на м. януари, 2018 той печели първа награда в клавирната секция на конкурса на Оксфорд Мюзик Фестивал в Оксфорд, след което взима участие и в други концерти и изнася рециатли в Оксфорд.

Започва да изнася и премиери на свои собствени композиции – първата, от които е неговото Ноктюрно в ми минор, оп.7 за соло пиано, за пръв път изсвирена на 1 май, 2017 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01