Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Март ще се държи като февруари

“Това са последните студове за февруари, тези минусови температури, които наблюдаваме през последните дни няма да се отбелязват вече” това каза за интервю пред Радио Пловдив синоптикът Петър Янков 

Температурите в сутрешните часове ще се движат средно между -5 и един два градуса, прогнозира синоптикът, като се  очакват се нови валежи. “Утре в Тракия ще вали дъжд и сняг, но нова снежна покрива трудно ще се образува. Бързо ще се топи снегът. 

Следващият валеж ще е в събота късно следобед и вечерта, като ще бъде отново от дъжд и сняг. 

“От неделя започва постепенно повишаване на температурите, като в Пловдив следващата седмица ще бъдат регистрирани температури над 10 градуса.” 

Трайната тенденция е към затопляне и по-сухо време. 

“Пловдив държи едно първенство в населените места” споделя Петър Янков.

“Някъде около 4ти февруари 1950г са регистрирани -30 градуса, така че тези студове през тази зима са ниски за съответния период. В дългосрочен план времето е по-топло от нормалното.“

Синоптикът предупреждава, че “последните прогнози за март месец са по-студено време с повече валежи от сняг, така че може да се каже, че март ще се държи като февруари”. 

Март ще започне с високи температури, но бързо ще се понижат. 

“Пловдив е район с най-много синоптици на глава от населението, затова си позволявам да коментирам по-професионално” - каза Петър Янков 

“Снеговалежите, които обхванаха Гърция и Турция са рядко явление, но за метеорологичните процеси граници няма. Конкретно този студен пренос получи зелена светлина и дори Стара планина не успя да го спре. Затова станахме свидетели на валежи дори над Северна Африка и Арабския полуостров” - коментира синоптикът   

“Много от понятията, които се ползват от европейските синоптици са специфичните за техните региони. Опасно ниски температури и обилни снеговалежи нямат същото значение, каквото имат тук. Тези понятия трябва да бъдат актуализирани” смята Петър Янков. 

Що се отнася до глобалното затопляне, синоптикът не смята, че то може да се усети на Балканите, тъй като тук температурните амплитуди стига до седемдесет градуса. “То се усеща в крайните северни ширини, над петдесетия градус".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23