Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив произнасят поетичен стих, преведен на 24 езика

Международният ден на майчиния език в Пловдив ще бъде отбелязан с цитат на суфисткия поет и мистик Юнус Емре. Традиционната инициатива за отбелязване на 21 февруари е на Българско-турския литературен клуб и с подкрепа на Клуба на консулите в града под тепетата.

Стихът на Емре “Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя” ще бъде произнесен на 24 езика.

Заради епидемичната обстановка събитието ще се проведе онлайн, като ще бъде излъчено на фейсбук страницата на Генералното консулство на Република Турция. Генералният консул Хюсеин Ергани обясни, че тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре по повод 700 годишни от неговата смърт.

21 февруари е приет за Международен ден на майчиния език през 1999 година от ЮНЕСКО и признат през 2002 година и от Организацията на обединените нации. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш. Днес в света се говори на повече от 6500 езика. Половината от тях са застрашени от изчезване и това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света. 96% от езиците се говорят от 4% от населението, а на всеки две седмици изчезва по език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато съм..

публикувано на 02.10.24 в 05:35

Концерт на Б.Т.Р. за създаването на фондация „Дамасцена“

Рок настроение и високи температури в последния слънчев септемврийски ден, когато любимата банда Б.Т.Р. закри сезона в етнографски комплекс „Дамасцена“. Със зрелищен концерт момчетата от Б.Т.Р отново се раздадоха за публиката и пожелаха успешно развитие на новоучредената едноименната фондация. На 28.09.2024 г. на сцената в комплекс..

публикувано на 01.10.24 в 13:53

С голям концерт Пловдивската опера открива сезона

Държавна опера –Пловдив открива симфоничния сезон с голям концерт в Дома на културата "Борис Христов". Диригент е Григор Паликаров, а солисти са Мичо Димитров и Виктор Тренев. Програмата включва - Панчо Владигеров - Песен из „Българска сюита“ оп. 21, Георги Златев - Черкин – „Севдана“, Пабло Де Сарасате – „Цигански напеви“, Камий..

обновено на 01.10.24 в 10:19

Отбелязваме Международния ден на музиката и поезията

Днес отбелязваме Международния ден на музиката и поезията 1 октомври. Реконструкция на български обичай и музика от XVI век показват в Eтнографския музей. Този проект е вдъхновен от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за..

публикувано на 01.10.24 в 06:31