Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намалява циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и лицата, които не могат да бъдат имунизирани и същевременно те попадат в рисковите групи за по-тежко протичане и усложнения. Естествено, имунитет може да се придобие и след преболедуване, но цената, която ще платим за това е неоправдано висока“, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Тя каза, че стремежът за създаването на групов имунитет без ваксина, е неетичен и той носи много висок социален и медицински риск.

„Защото страданията при тежка форма на заболяването са непоносими. А не е известно каква форма на болестта ще се развие след заразяването. Това е един доста непредвидим факт. Пораженията върху белодробната, сърдечно-съдовата, нервната, мускулно-скелетната и други системи, са непредвидими, а понякога и фатални. И усложненията могат да продължат седмици и месеци. Затова е желателно ваксинирането“, обясни още професор Мурджева.

Ректорът на МУ-Пловдив подчерта, че ефикасността на ваксините е проучена в клиничните изпитвания и е много добре установена за трите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

„Съответно 95% за Pfizer/BioNTech, 94% за Moderna и около 70% за AstraZeneca. Тази ефикасност, която е доказана в клиничните проучвания, тя гарантира, че ваксината може да предпази от сериозна тежка инфекция. Другото нещо, което се гарантира, е тяхната безопасност. Данни за безопасността на ваксините и тяхната ефикасност има публикувани в редица престижни научни списания“, обясни още професор Мурджева.

Според нея, ако у нас възникне трета вълна на Covid-19, тя няма да бъде със силата на цунами.

„Ние сме свидетели на едно необичайно повишение на заразените с коронавирус, то е много плавно, много постепенно. Добре, че е така, защото то не създава за момента сериозен риск за здравната система. Истината е, че сега здравната ни система е много по-добре подготвена, в сравнение с есента. Напълно възможно е да дойде трета вълна, но тя едва ли ще дойде като цунами, предвид факта за плавното покачване на случаите“, каза още професор Мурджева.

Цялото интервю с професор Мариана Мурджева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20