Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Снимка: bgonair.bg

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица.

Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна. От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани. 

Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив Антон Гълъбов.

Дублиращите сондажни кладенци 

Под 18-тия метър има водоносен хоризонт, който е под глинест упор т. е. няма смесване на замърсените повърхностни води с този водоносен хоризонт. Затова съветът на експертите беше да направим нови сондажни кладенци, обясни Антон Гълъбов.

Съществуващите сондажи са три, затова и новите сондажни кладенци също са три. Горната им част ще бъде циментирана и така няма да се позволи влизането на води от горния водонос.

Старите кладенци ще бъдат запечатани. Така питейната вода ще се изчисти.

До края на месец март трите нови сондажни кладенци ще бъдат готови, надяваме се до тогава да получим и техническата документация за пускането им, посочи Гълъбов.

Временно решение

Този процес обаче е временен. Ние си отваряме прозорец от 3 до 5 години, отбеляза главният инженер на пловдивдсото водно дружество. 

Мрежата на селото е замърсена вече с манган. Той е полепнал по тръбите. Това, което сега правим, е временно решение, обясни Гълъбов.

Цялостното решение на проблема е подмяна на цялата тръбна мрежа - довеждаща и разпределителна.

Мрежата е 30 километра и трябва да има задължителна процедура по обявяване на обществена поръчка

Започваме процедура по инженерингово възлагане. 

Не мога да се наема с прогноза за цената, но ще е няколко милиона лева, каза главният инженер на "ВиК"-Пловдив. 

Той посочи, че финансирането ще е външно, вероятно от ВиК-холдинга и МРРБ.

Трасето на новия водопровод

Фирмите, които участват в инженеринговото проектиране, ще дадат оптимално решение за трасето на водопровода - дали да се използва сегашната водопреносна мрежа през лозовите масиви, или да се изгради изцяло ново трасе през общински пътища. 

Ние го виждаме в съществуващите граници на сегашното трасе, посочи Гълъбов и допълни, че при този вариант ще бъдат засегнати много малко от земите на селото. 

Ще настояваме да се използва съществуващото трасе, заяви главният инженер на "ВиК"-Пловдив.

След около две години в Брестовица ще пие чиста вода, сподели личната си прогноза той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Антон Гълъбов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33