Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies, посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив.

Основното е темата за момичето, което се превръща в жена. Духът на девойката видяна и усетена през сетивата на твореца.  Двете се срещат на Коледа и решават да сътворят нещо заедно, защото изкуство е пътеводна светлина за всяка една от тях.

Картините на Вени са 6 броя техника принт и 6 броя техника акварел. За всяка картина, която е различно състояние на едно момиче има посветена песен.
Двете талантливи пловдивски момичета, Венета и Аглея са обединени от идеята на празника и изкуството. Това е един художествено-музикален разказ, сътворен с графична четка и изпълнен с песен, посветен на младите. Това са образът и гласът на новото поколение, което търси и вижда възможност за личностно развитие, добива по-високо усещане за собствена значимост и вяра, че може да промени света. Те са млади, крехки, но смели и уверени. 

 Аглея Канева е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Танцува латино танци от 4 години, с формацията спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Изключително признание за големия им талант. Посещава театрална школа „Хенд“, най-голямата й гордост е ролята на Анка в “Криворазбрана цивилизация“. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. 
Венета Павлова е на 15 години от град Пловдив. Учи в Езикова Гимназия „Иван Вазов“ с профил френски и руски език. Рисуването е нейната страст и всичко свързано с изкуството я вдъхновява. Спортува фехтовка, обича музиката и танците, а историята и българският фолклор я карат да мечтае. Тя играе в една от масовите сцени в историческия филм „Воевода”. Първата си награда печели на 5 годишна възраст с картината „Веселото петле“ в конкурс на Община Пловдив. Последват поредица от участия и призови места в конкурси на Gallery Anastas Plovdiv, American Corner, Фондация „Цанко Лавренов“, Фондация „Азгард“ и Културен Център „Бялата къща". Един от конкурсите, в които участва за рисунка по българска приказка, я изпраща в град Малага, Испания. Там се запознава с испанския поет и скулптор Уго Карвахал и участва в илюстрации на стихосбирка от рисувани стихове. През 2018г. реализира първата си пътуваща изложба „Приказки от България“ в Българския Културно-информационен Център на Република България в гр. Скопие. Оттам приказните светове на Венета летят до Лондон и тя представя произведенията си в българското училище „Васил Левски“. През емблематичната за град Пловдив 2019 година - Европейска столица на културата, Венета участва в италианския проект „Легендата на Орфей“ и Аssociazione Cultural per Láfressco по покана на италианския майстор Вико Калабро.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01