Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползата от ваксините надделява над риска от нежелани реакции

Европейската лекарствена агенция одобри ползването на четвърта ваксина срещу Ковид-19 - тази на "Джонсън и Джонсън". За нейните качества в сравнение с другите ваксини, които вече се прилагат в ЕС разговаряме с проф. Ани Кеворкян от катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет Пловдив.

Тава е втора векторна ваксина след познатата "АстраЗенека". Тя съдържа мидифициран вирус, но хората трябва да са спокойни, че той е така променен, че не може да се размножава и не води до разболяване, обясни медикът. Въведен в организма, той води до имунен отговор чрез синтез на антитела и създаване на клетъчен имунитет. Различното при тази ваксина е, че ефективността се постига с една доза. Ваксината вече се ползва в САЩ и натрупаните там наблюдения върху 44 000 души показват 67% ефективност спрямо тежките форми на заболяването, постигнато след 14 дни. В някои от изследваните региони е отчетена и ификтивност от 77- 85%. Приема се, че при ваксина с най- малко 50% ефективност е успешна, както на индивидуално, така и на популационна ниво, каза проф. Кеворкян.

"По-  добре е ваксина, макар и с по- малка ефективност, отколкото никаква, защото като поставим на кантара ползите от ваксина спрямо рисковете от нея - надделяват ползите. Това трябва да осъзнаят хората".

По отношение на дебата, който се води за риск от поставянето на "АстраЗенека" проф. Кеворкян обясни, че въпреки временното спиране на имунизирането с нея в някои европейски страни, спорната партида е почти изцяло използвана. Съпоставяйки внесената в системата информация за нежелани реакции от нея и от други партиди се вижда, че от другите има дори по- голям брой такива реакции. Проф. Кеворкян предположи, че възникналата тромбоза на починалата пациентка в Авсрия е по- скоро съвпадения с вревето на ваксината, отколкото предизвикано от нея. Все пак окончателното становище ще е на проучването, което тече в момента.

Нека хората не забравят риска от инфектиране с вируса и тежко протичащо заболяване, което може да е с фатален изход. Нека не се страхуват от ваксините, да вярват на ваксините, защото те са спасяват човечеството от тежки заразни заболявания вече десетки години, каза в заключение специалистът.

Цялото интервю с проф. ани Кеворкян можете да чуете в прокачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07