Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър е в Пловдив след "замразяването" на "АстраЗенека"

Ваксинирането с "АстраЗенека" в Пловдив беше спряно в 12 часа по обед. Също по обед мобилният екип екип на Община Пловдив, който ваксинираше в Карловско преустанови имунизирането.

Заповедта е във връзка с получена информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата  

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, пише на сайта на Министерството на здравеопазването.

Първото изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов след нареждането на премиера да се спре имунизацията с ваксината на Оксфордския университет ще бъде направено в Пловдив в 14 часа. 

Със спорната партида на "АстраЗенека" са извършвани ваксинации и в Пловдив.

По- рано днес здравният министър Ангелов заяви, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ на своите територии. 

Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. 

Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава с останалите две разрешени за употреба ваксини. 

"Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54