Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни или Прошка.
Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от утре, започва Великият или Великденският пост.
На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.
На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.
На Неделя сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.
Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.
Веселието по време на вечерта е най-голямо при т.нар. хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.
Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" /слама от царевица/ и "черешовина" /кори от черешово дърво/. Огънят се прескача от всички.
Със Сирни заговезни са свързани и кукерските игри.
С официална церемония на Летище Пловдив бе посрещнат първият полет по новооткритата редовна линия Пловдив – Братислава. Той бе посрещнат от кмета на Пловдив Костадин Димитров, изпълнителния директор на аеропора Красимир Пешев, заместник-областния управител Атанас Ташков, заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, както и кметове на..
От днес до 30 ноември се ограничава движението на кръстовището на улица „Брезовско шосе“ и булевард „Северен“. Пътните превозни средства, включително и автобусите от масовия градски транспорт, ще се пропускат поетапно заради премахването на стара канализационна шахта в средата на кръстовището и преасфалтиране на участъка. Ограничаването на..
Увеличават цените на такситата в Пловдив от понеделник, 17 ноември. Дневната тарифа на километър става 1.37 лева, а нощната - 1.56 лева. Ръстът е между 0,18 и 0,27 лв. До сега шофьорите возеха на 1.19 лева за км през деня и 1.29 лева. за км през нощта. Повикването ще се таксува двойно – до момента беше 0.25 лв., а сега ще е 0.49 лв...
100 дръвчета от различни видове – копривки, дъб, черен бор и бял ясен бяха засадени на Сахат тепе днес. Инициативата бе част от кампанията „Зеленото сърце на Пловдив“на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и район „Централен“. В акцията участваха представители на администрацията и компаниите от сдружението. На доброволците бяха раздадени ръкавици и..
Тази вечер в 18.50 на летище Пловдив ще пристигне първият редовен полет от Братислава. Екипажът и пътниците ще бъдат посрещнати от кмета Костадин Димитров, заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметовете на общини от Фонда за развитие на летище Пловдив. Събитието е поредна стъпка в утвърждаването на Летище „Пловдив“..