Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за бременните жени с Ковид-19 у нас са доста закъснели

| обновено на 25.03.21 в 17:00

На темата с коронавируса ще погледнем и през призмата на майчинството – патология ли е заразата за бременните и бебетата и  как да се ограничат рисковете за тях дискутирамe с проф. Мария Малинова, получила високото признание за най-добър акушеро-гинеколог през 2014 година. 

Проф. Малинова каза, че заболяването Ковид-19 доста промени практиката през изминалата година, свързана с родилките и протичането на бременността. "Имаше голям процент на бременните жени, които раждат преждевременно, но днес има смъртни случаи, с появата на новите щамове, за съжаление и у нас има такива", каза проф. Малинова. 

"Мерките у нас са доста закъсняли, що касае бременните жени и родилките, свързано със създадения консултативен съвет", смята проф. Малинова. По думите й в нашата страна трябваше  поне в големите градове да се създадат болници за лечение само на инфекцията. 

"Разчитаме на данните, които има от световната практика, работим в известна степен "на сляпо", следим всичо по интернет от световната медицина. Препоръките за АГ сектора са добри, но трябваше по-рано да се помисли за бременните жени", посочи в интервю за програма "Ден след ден" проф. Малинова. Тя разкритикува работата на общопрактикуващите лекари и специално, това че е видяла прегледи, които не са изобщо присъщи на добрата лекарска практика.

"Ние считаме, че по време на бременност организмът на жената е податлив на инфекции. Те трябва да ограничават своите контакти максимално, но е добре да се разхожда на чист въздух", посъветва акушер-гинекологът. По думите й още няма категорчна оценка, дали бременните да се ваксинират, защото има риск за спонтанен аборт, при някои от тях. 

Предаването на заразата на плода: "До днес няма доказано категорично предаване на вируса от майка на плода й. Страхът е качество, което никога не може да направи човечеството щастливо, затова не е оправдано да се хранят страхове у бъдещите майки."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14