Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден и Цветница възраждат природата

| обновено на 01.05.21 в 11:22
7
"Великден в България, Чехия и Словакия" в Етнографски музей Пловдив
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

"Каквото и да е времето – на Цветница винаги светва слънце!" Това казва Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив, където може да се разгледа пълната с цвят изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“.

„Важни са дните и преди започване на Страстната седмица – това са Лазаровден и Цветница. Тази година по изключение няма да има работилници, защото при нас винаги има голямо струпване на хора. И градът се оживява. Това беше и нашата идея - да направим цветен музея, да вдъхнем живот – защото мисля, че това ни е важно – всичко лошо отминава и доброто предстои“ - допълва Грозделина Георгиева.

С надежда за възраждане на природата и новия живот са изпълнени и традициите по Лазаровден и Цветница, а обредните действия на тези дни са свързани с любов и женитба. В събота, например, нашите лазарки, облечени във фолклорни носии, берат цветя за венците, които ще оплетат за Цветница.Те обикалят къщите, пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопаните ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото точно на Лазаровден момците са искали ръката на своята избраница.

Оказва се, че обичаите у нас и символиката им са сходни и в Чехия и Словакия. „Там имат една седмица Мурана – 5-тата седмица – в която си правят една фигура. Както нашите момичета ходят да си пускат лодчиците с част от хлебните кукли по реката - да отмине всичко лошо и едновременно да гадаят коя ще се ожени в зависимост от това до коя първо ще стигне - при тях по същия начин тази Мурана, тази сламена кукличка, или се изгаря, за да се изгори всичко лошо, или се пуска по реката и при което момиче стигне първа, то става кумица, най-важната за цялата година. И дава празник и тържество“.

В Чехия и Словакия на Цветница също освещават върбови или ясенови клонки, за които се вярва, че имат целебни свойства. В Чехия - за да не пресъхне цвета по дърветата и да има реколта от плодове - е забранена печената храна, а в Словения обядват варени макарони с мак. Клонките се слагат до иконата и до нивите, за да има богата реколта. А за да пазят дома от болести, се поставят в обора или на входната врата на дома – където престояват цяла година, както осветеното в черквата върбово венче и у нас. 

А след Лазаровден и Цветница не само у нас, в Чехия и в Словакия, а и във всички християнски страни стопаните се готвят за Страстната седмица и Възкресението. 

Репортажът може да чуете в аудио-файла, а видео с  обичаите през Страстната седмица, представени в изложбата, очаквайте в понеделник в youtube канала ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Галерия "Дяков" представя Стоимен Стоилов

За 28-ия си рожден ден  Галерия „Дяков“ представя художник, който е не само част от историята на българското изобразително изкуство, но е сред тези, които я създават - Стоимен  Стоилов. Художникът е роден през 1944 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Основател е на Международното..

публикувано на 31.05.24 в 06:31

Панорама на детското творчество в къща музей "Зл. Бояджиев"

„Панорама на детското и младежко творчество – Шедьоврите на Златю Бояджиев през детските очи – 2024“  стартира  в къща музей "Златю Бояджиев“ на ул. „Съборна“ 18 и пространствата около нея. Инициативата е на Сдружение „Духовно огледало“ и е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. Мястото на срещата  от 31 май до 02 юни..

публикувано на 31.05.24 в 06:27