Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розопреработватели срещу лимитите на държавната помощ

Розопроизводители и преработватели са недоволни от ограниченията, заложени в решението на ДФ "Земеделие" за подпомагане на бранша. Те трябва да гарантират изкупна цена на розовия цвят от 2 лева за килограм, като държавата дава като помощ 30 стотинки от тази цена. В същото време има лимит, според който един преработвател не може да получи повече от 150 000 лев подпомагане, а изкупеният цвят трябва да е поне 70 на сто от този през 2020 година.

Според Гергана Андреева, председател на Българската национална асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика, кампанията по брането и изкупуването на розовия цвят  няма да може да достигне обемите от миналата година. 

"Това е коментирано с Министерството на земеделието на изминалите срещи и ние бяхме изключително неприятно изненадани преди два дни, когато УС на ДФ "Земеделие" гласува тази мярка. Освен това ние искахме помощта на килограм изкупен цвят да е 40 стотинки, а не 30. Голяма част от преработвателите към настоящия момент са сключили договори с доставчиците си на 1, 50, 1,60 лв. на килограм".

Пламен Станков, производител и преработвател на розов цвят, уточни:

"Тази помощ не е предназначена за преработвателите на розов цвят. Тя ще бъде използвана, за да бъдат подпомогнати розопроизводителите. И тук ние сме единодушни, че това трябва да стане, защото нашата основна грижа е да бъдат запазени розовите градини в ситуацията, в която се намираме.

Но сега нещата отиват в другата крайност, което едва ли не ни изправя едни срещу други/ производители и преработватели/. Ние имаме свръхпроизводство на розов цвят и на розово масло през миналата година. Преработвателите имат налични количества непродадено розово масло, защото миналата година бе реално нулева година в продажбите. Всяко добавяне към тези количества ще удължи кризата в бранша. Докато те не бъдат изчистени, това ще бъде натиск и към розопроизводителите и цените ще бъдат държани на ниски нива, каквито са в момента", добави Пламен Станков.

"В същото време, въпреки нашето настояване да няма ограничения на преработвателите, се получи нещо което колегите наричат Параграф 22. Към тези 30 стотинки помощ за килограм ние трябва да добавим 10 стотинки, които да платим до 31 юли на розопроизводителите и след това да чакаме одобрение на нашите документи да ни бъдат изплатени 30 стотинки от цената от 2 лева, на която настоява Министерството на земеделието".

Условието да се изкупи поне 70 на сто от миналогодишната реколта, според преработвателите е проблемно и заради това, че не се знае дали таз годишната реколта ще бъде така добра.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45