Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронно гласуване и вот по пощата крият сериозни рискове

Има партии, които наистина искат промяна, има и такива, които дават вид, че искат да го направят, но въпросът е какво в крайна сметка ще стане. Независимо, че мотивите са различни, в крайна сметка промени ще има в изборото законодателство и това ще е сновата за  следващите избори. Това, кои промени ще бъдат допуснати, зависи и от ГЕРБ, ДПС и БСП, каза в предаването "Точно днес" професорът по конституционно право Иван Тодоров.

Промените в по- голямата си част касаят администравно-  правни въпоси, уточни той и прогнозира, че кратките срокове ще попречат да се реализира електронното гласуване, както и това по пощата. 

Адв. Тодоров предупреди и за рисковете, като би донесло то. Това ще даде възможност български граждани, които не знаят българские език и нямат българско самосъзнание да могат да гласуват по този начин и е много възможно да има дирижирано гласуване. Втората съществена опасност е, че не могат да се даде право само на хората извън България да  гласуват така.  Не може да се дадат повече права на избирателите извън страната, а да се ограничат тези, които живеят в България.

"Много е вероятно купеният и корпоративният вот да придобият неимоверно големи размери"

Според него 99% ще има нови избори през юли, защото "не виждам да има стабилно мнозинство в НС, което да прокарва принципна промяна в законите и да излъчи правителство с принципна политика. Разнопосочни са интересите, а това означава, че такова правителство непрекъснато ще е бъде заложник, на това, което решат определени партии в парламента".

По отношение на внесенето от ГЕРБ питане до КС заради мораториума, наложен върху решения на правителството в оставка.  "От една стана има някаква целесъобразност, защото в НС има някакво мнозинство, което може да създаде превителство. От друга трана, чисто право погледнато, това все пак е намеса в изпълнително- разпоредителната дейност, така че  има възможност да се мисли, че КС може да отмени това решение на парламента", коментира юристът.  Според него казусът не е лесен, но решението ще е занапред и на практика няма да има правни последици.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43