Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За промените в ИК е необходим актуален изборен регистър

„За съжаление, с оглед на предстоящите избори, нямаше време да бъде прието нещо изключително важно, каквото е изграждането на изборен регистър на основата на някаква форма на активна регистрация. Останалите промени, като  въвеждането на изборен район „чужбина“, е нещо, за което експертите отдавна говорят, че трябва да се направи, а въвеждането на по-разнообразни форми и технологии на гласуване за мене е нещо все още под въпрос.“ Това заяви експертът по изборно законодателство Стоил Стоилов.

По думите му, за да бъде направено това, е необходимо  да има актуален изборен регистър. Въвеждането на мажоритарната система или на смесен тип гласуване със засилен мажоритарен елемент също в бъдеще ще бъде на дневен ред.

Стоилов подчерта, че политиците поставят капани в изборния процес и каквито и правила да бъдат приети, след един или два изборни цикъла се намират начини те да бъдат заобикаляни. Като пример, той посочи единичната доброволна преференция, която“ работи“в сегашния ИК  у нас.

 „Доста експерти искахме тя да бъде от финландски тип, т.е. задължителна преференция и партията  да не получава глас, ако няма избран човек от листата. В момента работим с единична доброволна преференция и партиите намират начин да я заобикалят, като се договарят предварително с кандидатите, че ако са избрани, те ще се откажат от местата си по някакви причини“.

"Другата използвана хватка е т.н. двойно водачество, като партиите са избирали  по-ценните им кадри да водят две листи. Сега тези кандидати се слагат  в две листи, с което вотът на избирателите се изкривява", заяви Стоилов.

Стоилов  бе категоричен, че машинното гласуване няма да намали корпоративния и купения вот, тъй като тези злоупотреби стават извън териториите на изборните секции.  Машинното гласуване обаче ще има влияние върху  съмненията за умишлено добавяне на знаци върху хартиените бюлетини за тяхната  валидация.

„Българската изборна администрация е направена на смесен тип. Едно юридическо тяло разглежда неуредените въпроси в ИК, а огромната част от логистиката се извършва от държавата“.

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56