Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Светли Вторник - "Точно днес"

На Светли Вторник  с радостта и надеждата  за повече мъдрост и мир в сърцата и мислите  събираме празник и делничност в букета на дните ни.  През историята, почитта ни пред нея … до ежедневните битки за красота  и човешко достойнство.

Избираме и посоката към  Златоград,  където  построената през 1871 г. църква „Св. Георги Победоносец“  предстои да посрещне храмовия си празник, като  отбележи своята 150-та годишнина от създаването си. Как възрожденският храм интегрира живота на родопчани -  поканата  за разговор е към отец Виктор.

След Златоград и Стрелча, Клисура, Асеновград, Пловдив  и Светът в мрежата. Те са събрани във фокуса на първите часове от втория ден на Светлата седмица в ефира на радио Пловдив. От 7.30 до 10 ч. ще ви разкажем за  пътя на маслодайната роза от Анадола до  Клисура, където растението получава името си „златния трън“. От днес едноименната експозиция на Историческия музей в подбалканския град гостува на Историческия музей в Стрелча. По темата – чуйте куратора на изложбата и уредник в музея в Клисура Христина Калчева.

Роденият в Асеновград  богослов и художник, дългогодишен секретар на Бачковския Манастир  и потомък на възрожднеци  Теодор Пеев чуйте с разказ за неговото наследство от знаковите му предци, сред които и бележития родоповед  Стою Шишков  и участници в Априлското въстание.  Повод за разговора с него е и предстоящата  живописна изложба на Теодор Пеев с любопитно заглавие „Различности“ в Асеновград.

В рубриката „Рестартирай Европа“ разказваме за новите моменти в наградата LUX  на ЕП за кино – от тази година и с равно участие на публиката.

Как може да бъде подарена любовта към едно пиано на приятелите на музиката в мрежата и какво прави едно професионално дуо успешно и признато на международните фестивални сцени – доц. Красимира Филева – преподавател по пиано в АМТИИ изкуство в Пловдив  за  съвместните  им проекти с изпълнителя на кавал Дамян Йорданов.

За  връзката между  духовните послания на Светлата седмица и  реалността на политическото настояще –  събеседник проф. Здравко Попов – президент на Института за публична политика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25

Хуморът и операта завладяват Клуба

Последното юнско издание на Клуб "Неделя“ отново събира интересни и любопитни гости. В първия час (16-17) с журналиста и писателя Михаил Вешим ще си говорим за хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и за това – тъжен ли е съвременният български хумор или не съвсем? Ще стане още дума за книги, култура, журналистика и, разбира се, за..

публикувано на 30.06.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05