Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши военни и посланици от НАТО посетиха базата на командосите в Пловдив

| обновено на 13.05.21 в 17:35

Международна делегация от висши български и НАТО-вски военни както и  посланиците на САЩ, Великобритания и Испания посетиха днес централата на Съвместното командване на специалните операции в  Пловдив, където присъстваха на зрелищни демонстрации, включващи елементи от съвместната подготовка на командосите, участващи в провеждащото се у нас голямо учение – Троян Футпринт.  

Гостите бяха водени от Началникът на отбраната на Българската армия  адмирал Емил Ефтимов, а домакин бе  командирът  на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор  Явор Матеев.  

Широкото поле на полигона на бившия парашутен полк стана терен на атрактивно зрелище, показващо в учебен и умален мащаб тренинга и уменията на  българските командоси.  

В репертоара присъства почти всичко от екшън филмите – пукотевица, ръкопашен бой, ликвидиране на терористи, спасяване на заложници и най-вече – десантиране  в гореща точка от хеликоптер Кугър, спуснал с въжета  от голяма височина българските „тюлени“, които бързо обезопасиха периметър, с димки, гранати и непрекъсната стрелба като плъзгащи се призраци атакуваха терористичната база, неутрализирайки до крак необзначени зловещи джихадисти, примерно. 

За финал парашутисти се спуснаха високо от небето, изпълнявайки виртуозни маневри и майсторско приземяване с пълно бойно снаряжение.  Демонстрациите имаха за цел да покажат нивото на умения и способности, които се отработват и в сегашното голямо НАТО-вско учение – Троян Фуутпринт – 2021. То цели максимална оперативната съвместимост между  специалните части на САЩ и България, заедно  с други съюзници от Алианса и страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.  

Занятието има характер на възпираща сила, обясни Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

"Благодаря на нашите съюзници , първо, за участието в учението, за добрата натренираност, за постигнатото ниво на оперативна съвместимост, по време на брифинга на генерал Табор, който е командир на специалните сили на САЩ в Европа, както и нашите колеги от Великобритания и от Испания споделиха, че техните участници са постигнали целите и задачите, които са си поставили. Оцениха възможностите за разпространение в България, оцениха възможностите за тренировка, оцениха възможностите на нашите специални сили да действат заедно, да им предоставят условия, което наистина демонстрира възпиращия потенциал на Алианса".

Видяното коментира и командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър: 

"Първо, за мен е исинска чест да бъда тук, в България, с нашите страхотни съюзници, включително британски и испаснски.  Случващото се на това учение е чудесна демонстрация на това, което показва величието на НАТО, а съюзниците се събират тук да обменят опит и да се учат един от друг, в името на бъдещето.  Изключително съм впечатлен от видяното, от показанато от всички бойни части, действащи заедно. И мисля че това ще продължи,  за да се усъвършенстваме все повече!"

Американският посланик Херо Мустафа също сподели впечатленията си, включително и в дипломатически аспект:

"България е приятел, партньор и съюзник – заяви Херо Мустафа. Днешната  демонстрация е още един пример за това, колко сме напреднали заедно. Ние много се гордеем с това наше патньорство, да  стоим рамо до рамо с България" – завърши посланика на Щатите у нас.

Подобни впечатления сподели и пратеникът на британската корона – Роб Диксън:

"Това, на което присъствахме днес, е ясни и видима демонстрация на силата и майстроството на българските специални сили, но също и на чудесното взаимодействие с  партньорите от НАТО, за посрещане на предизвикателствата."

Командирът на специалните ни сили – генерал Явор Матеев бе категоричен, че подготовката на българските командоси е на равна висота с колегите им от Алианса. 

Учението Trojan Footprint - South ще продължи до 16 май, по суша, въздух и море, за изпълнение на целия спектър от специални операции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Дъжд и гръмотевици, жълт код за Пловдив и Смолян

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33