Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Безопасност на храните при Ковид-пандемия

Понастоящем да няма научни доказателства, че коронавирусната инфекция може да се предава с храна. Въпреки това, пандемията доведе до промяна и на отношението към храната. Учените смятат, че добрите хигиенни практики могат да помогнат да се намали разпространението на вируса. А той е много лабилен, заяви проф. Веселка Дулева, национален консултант по „Хранене и диететика“, началник отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи:

Вирусът може да се размножава само в жива клетка. Попаднал върху храна, той не може да се размножава и много бързо се деактивира.

В периода на COVID-пандемията с редица експерименти в контролирана лабораторна среда се проучва колко дълго вирусът може да се съхрани върху различни повърхности.

В аерозол се счита, че вирусът може да преживява около 3 часа, върху медни повърхности – около 4 часа, върху картонени опаковки и картон – до 24 часа, и два – три дена би могъл да преживява, но не и да се размножава и да се увеличава неговата патогенност, върху метали и пластмаси.

Има ли храни, които създават щит срещу коронавируса? Отговорът на учените е еднозначен:

Няма доказателства, които да твърдят, че приемът на определени храни или хранителни добавки ще предпазят от заболяване.

Някои хранителни вещества обаче имат доказани здравни ефекти:

Това са витамин Д, който наистина има отношение към укрепване на имунната система и добра имунна защита. Витамин С, витамин Е, от минералите Селен и Цинк.

Хранителните добавки обаче не бива да се приемат безконтролно. Това важи особено за мастноразтворимите витамини, какъвто е витамин Д, тъй като те се натрупват в организма в депа.

Европейският орган по безопасност на храните (European Food Safety Authority) не е утвърдил здравна претенция за отделна храна или хранителна съставка, които да имат ефект за защита срещу инфекция. Евродепутатът Радан Кънев, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, отбеляза, че на фокус са преди всичко здравните аспекти на Ковид-кризата:

Връзката между хранителния режим и Ковид-инфекцията никога не е била водеща тема в нашата работа.

Връзката между коронавируса и храните в рамките на Евросъюза, макар и индиректна е отчетлива. Различните и противоречиви процедури за придвижване на сезонните работници значително намалиха земеделската продукция и рязко повишиха цените на основните храни:

Всеки българин знае, че днес когато излезе от магазина и е купил хранителни продукти, сметката му е между 20 и 30% по – висока, отколкото преди една година. Това не е чисто български феномен. В целия Европейски съюз цената на хранителните продукти много рязко се покачи и това се отразява на всеки.

Що се отнася до контрола на храните, евродепутатът насочи към новата програма на Европейския съюз „От фермата до трапезата“:

„От фермата до трапезата“ залага изключително строги норми за контрол, ясни критерии за това коя храна е здравословна, за маркиране на нездравословното съдържание в храната.

Освен качеството е важно и отношението към храната. В условията на пандемия то се промени, отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Нейният заместник-председател Еньо Енев, които е шеф на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“, отбеляза:

Хората, които посещават търговските обекти, там където са блок масите, няма го това струпване около масата, спазва се един ред, хората са спокойни, взима се по по – малко количество храна, не се пълнят така чиниите, както беше в предишните години. Културата на хранене се променя в българина, което е много радостно.

Правилата за работа в предстоящия летен туристически сезон са изцяло съобразени с противоепидемичните мерки, уверяват от бранша:

Храните, които ползват ресторантите и хотелите са доставяне от регламентирани източници с необходимите документи и сертификати. Спазват се всякакви санитарни изисквания. Ние самите не си правим експерименти, за да скрием от някой нещо и да спечелим дребни стотинки за сметка на здравето на хората.

Спазването на всекидневна хигиена може допълнително да намали риска от предаване на вируса и от инфекция. Необходимо е да се спазват и общите правила за хигиена при приготвяне на храната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Фани Гюлева

Пловдив сред водещите по психични разстройства

В Световния ден на психичното здраве 10 октомври говорим открито за тревожността като ежедневие. И макар че 60 от всеки 100 българи имат психични проблеми, окуражаващо е, че бариерата на стигмата върху психичното здраве постепенно се вдига. Трамплинът бе COVID-кризата, след която бележат ръст депресиите, паническите разстройства, деменциите (и то..

публикувано на 10.10.25 в 17:06

Ако държавата не свие разходите, ще трябва да вдига данъци

Колко сериозна е кризата с публичните финанси? Възможно ли е отново да бъде прикрит рекордният бюджетен дефицит на страната ни? А рискът от дългова спирала? Предизвикателствата пред „Бюджет 2026“ – първата за България финансова рамка в евро коментира икономистът  Димитър Чобанов от Института по икономики и политики в УНСС.  Той посочи, че..

публикувано на 10.10.25 в 16:25

Събират средства за спешен ремонт на храма в Дълго поле

Събират средства за спешен ремонт на църквата „Свети Архангел Михаил“ в Дълго поле, която е на почти век. Покривът й от дълги години е компрометиран и има нужда от основен ремонт, за да се запазят стенописите и иконите. До момента са правени частични, козметични ремонти, обясни отец Янко.  За целта са необходими 40 000 лева. Събрана е само..

обновено на 10.10.25 в 09:03

Сериозен ръст на кандидатите за съветници в Пазарджик

Организацията за извънредните избори зда общински съветници в Пазарджик в неделя, 12 октомври, върви по график, каза за Радио Пловдив Стефан Димитров, председател на ОИК Пазарджик. Той съобщи, че има постъпили сигнали за нерегламентирано поставяне на агитационни материали и два сигнала за купуване на гласове, които са препратени към прокуратурата...

публикувано на 10.10.25 в 08:43

Политици с частни ВЕЦ-ове провалят поливното земеделие

Липса на добиви заради сушата; източена вода от язовирите заради ВЕЦ-ове, които са собственост на политици и депутати;  липса на пазари - това са само част от причините  всички в сектора зърнопроизводство да сме пред фалит . Няма вода за напояване, тъй като през зимата, когато токът е скъп, водата се източва през частните ВЕЦ-ове,..

публикувано на 09.10.25 в 17:44