Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята е на „Фондация за развитие на артистични таланти“

Приз "Борис Христов" ще отличава ярки и талантливи артисти

Наградната статуетка е миниатюра на маската на великия бас, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите на нова престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви с  необикновен и значим принос за развитието на съвременната култура.

Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис Христов. Ролята му за популяризиране на българската култура  и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е безспорна и всепризната. 

Затова  „Фондация за развитие на артистични таланти“  няма колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки и безспорни постижения в изкуството. Наградата ще се присъжда за постижения, които по безспорен начин придават високо качество и съдържание на културните процеси в Пловдив. 

Сред критериите за избор на личност и/или събитие, достойно да нареди името си под „емблемата“ Борис Христов, от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати,  както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света. Ще се анализират и интересите на  публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко художественият факт способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство. 

Същевременно, изцяло в духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име ще търси и насърчава произведения и автори с високи и безкомпромисни естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които ще получават годишната награда „Борис Христов“ естествено ще бъде насочен към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от популярните предметни символи – маската, изработена от  скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата „Борис Христов“.  Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на пловдивчанина Иван Фратев. Името му е трайно  свързано с подкрепата за  стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив . Той стои изцяло и зад финансирането на изработката на пластиките НАГРАДА „БОРИС ХРИСТОВ“.

Кои ще бъдат отличените творци  ще определя  жури, в състава на което са поканени представители на бизнеса в града, юристи и журналисти.

Статуетката ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021.

Кой ще бъде първият носител на наградата“Борис Христов“, кога и как ще бъде връчена статуетката – от  „Фондация за развитие на артистични таланти-Пловдив“  засега запазват в тайна. Причината е, че "удостояването с приза трябва да бъде спонтанна и нережисирана изненада за носителя й, за да го възнагради и с емоционално поднесеното признание на Пловдив", поясняват умредителите на наградата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56