Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите предричат проблеми с електронните рецепти

Почти всички аптеки и общопрактикуващи лекари в Пловдив и областта са в готовност да издават електронни рецепти. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес на Радио Пловдив Дима Стайкова, председател на Регионален съюз на фармацевтите. Сред тях обаче има силно притеснение за готовността на системата да заработи с тях от 1 юни, когато лекарствата по Здравна каса ще се отпускат само чрез електронни рецепти.

Дима Стайкова уточни, че готовността засега е само на теория, но не и на практика, тъй като има много проблеми, които възникват в използването на националната здравно-информационна система.

„Например - в понеделник в системата не излизаха имената на лекарите. Беше станал някакъв технически срив. Това породи множество въпроси – можем ли да изпълним рецептата или не. Да, но пациентите в същия момент очакват своите лекарства. Проблемите, които възникват, са много и от всякакъв характер“, каза още Стайкова.

Фармацевтите са притеснени, че сега системата се тества и тя не работи с пълно натоварване, а от 1 юни то ще е много по-голямо, което може да доведе до забавяне на изпълнението на рецептите.

„Когато аптеката влезе в тази национална здравно-информационна система, за да изтегли електронната рецепта, се получава надпис „Зарежда се информация“. Понякога един пациент е с по три-четири рецепти. Има и семейства с много рецепти. Сега в момента системата работи дори не с 10% от капацитета, който би я натоварил в следващия месец. И ние силно се притесняваме да не се получи някакво излишно забавяне, което да доведе до излишно напрежение сред пациентите и аптеките“, каза още Дима Стайкова.

Председателят на Регионалния съюз на фармацевтите подчерта, че предложението на новия здравен министър Стойчо Кацаров за промяна в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, е добро. С него и след 1 юни ще се изписват лекарства на хартиени рецепти.

„За мен това е правилно отлагане, за да може системата да се сработи по-добре“, каза Дима Стайкова.

Тя уточни, че и сега част от лекарите, а също и лечебни заведения в Пловдив и областта, нямат готовност да издават електронни рецепти.

„Оказа се, че има много лекари, които работят в медицински центрове, има  много здравни и лечебни заведения, които са настроени да работят по друг начин, и нямат готовност и в момента да издават електронни рецепти“, обясни Стайкова.

Цялото интервю с Дима Стайкова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17