Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик остана в битката за бронза след победа над Балкан

Академик с купата и сребърните медали от Балканската лига
Снимка: БК Академик Пловдив

Академик (Пловдив) грабна блестяща победа срещу Балкан със 72:59 (20:20, 16:10, 16:12, 20:17) и зарадва феновете си, които отново се завърнаха в зала "СИЛА" след дългата забрана заради пандемията. Така пловдивският баскетболен тим изравни серията в малкия финал за бронзовите медали в НБЛ и третото място ще се реши в трети решителен сблъсък в неделя от 19:00 часа в Ботевград. При нова победа Академик ще напише поредната златна страница от новата си история след второто място в Балканската лига по-рано през сезона.

Отборът на старши треньора Йордан Янков игра много сърцато и напълно заслужено се поздрави с победата. Домакините играха много солидно в защита и нападение от началото до самия край, спечелиха борбата под коша - 41:34, и не оставиха много шансове на гостите. Двата отбора се захапаха още на старта. Академик започна добре със серия от 6:0 с два коша на Томич, но към края на първата четвърт Балкан обърна до 20:16 с две тройки на Джордан и Чембърс. Все пак пловдивчани успяха да изравнят до 20:20 след началните 10 минути. Втората четвърт бе нискорезултатна и с превес на защитите, но Академик взе аванс от 6 точки на почивката с две тройки на Карсън и Николов в заключителните секунди.

Академик започна силно и след антракта и бързо вдигна двуцифрена разлика, която набъбна на 13 точки след тройка на Бачев. В последната секунда обаче тройка на Чембърс намали пасива на Балкан на 10 точки преди последната решителна четвъртина. В нея тройка на Вуцица и зрелищна бърза атака, завършена от Николов доведоха до аванс от 17 точки за домакините 7 минути преди края. Последва и още една тройка на Бачев за 62:42, но гостите бързо свалиха пасива до 15 след тройка на Грозев и забивка на Джордан. До края обаче домакините умело парираха опитите на Балкан да върне интригата в мача.

Петима от Академик завършиха с двуцифрен актив. Ники Николов бе най-резултатен със 17 точки, Обрад Томич записа поредния си дабъл-дабъл от 15 точки и 11 борби, Джахи Карсън, Васил Бачев и Йере Вуцица завършиха с по 11 точки.

За Балкан се отличиха Митко Димитров с 15 точки, Сияни Чембърс с 11 и Дарко Балабан с 8 точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
БФС

Насрочиха "Вечното дерби" за 19 октомври

Дербито между Левски и ЦСКА ще се играе на 19 октомври от 15:45 часа на националния стадион „Васил Левски“. СТК на БФС утвърди програмата за още четири кръга от Първа лига. Както е известно, Вечното дерби трябваше да се състои на 14-и септември, но на тази дата стадион "Васил Левски" бе ангажиран за концерта на Андреа Бочели. СТК реши да размени осми с..

публикувано на 01.10.24 в 12:27