Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на проф. Дженев, основал Ансамбъл "Тракия"

| обновено на 24.05.21 в 11:29

В днешния празничен ден Пловдив ще даде живот на още един мемориал. Той е на основателя на легендарния Ансамбъл „Тракия“ проф. Кирил Дженев. Точно в 13 часа ще го открие  кметът Здравко Димитров, а Ансамбъл Тракия ще изнесе концерт. 

От идеята до реализацията й 

В навечерието на 24 май Иван Димитров, бивш танцьор от Ансамбъл "Тракия", бивш телевизионен водещ на фолклорното предаване "Който може, го може" и основател на Фолклорния фестивал под тепетата, получи Награда „Пловдив“ за дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев. Идеята за мемориала му хрумва през 2006-та, когато създателят на Ансамбъл "Тракия" и негов дългогодишен главен художествен ръководител се прощава с живота.

“Благодарение на него аз днес се занимавам с танци. В Ансамбъл Тракия съм бил 15 години. Завършил съм АМТИИ и благодарение на танците и на него, се преместих от Сливен да работя и живея в Пловдив. Той имаше това качество, чувство и усещане като те види, да знае в какъв танц да те използва – трагичен, лиричен, буен. За мен намери танците Орфей и Евридика – там изразявах себе си без ограничения. Все още танцувам, не се притеснявам, че съм на 67 години. И в момента преподавам в ОУ „Христо Груев Данов“ - разказва Иван Димитров.

От идеята да се съхрани паметта за проф. Дженев се ражда фондацията на Иван Димитров. Оказва се, обаче, че не е толкова лесно замисленото да се облече в средства, за да се реализира. Но бившият танцьор от Ансамбъл Тракия не се отказва.

„За да регистрирам целия проект в общината, много ми помогна зам. Кметът Георги Титюков. Но за средствата имах сюблимен момент - не живеех в България 20 години. Помогнаха ми колегите и приятелите от Танцов Ансамбъл „Арсенал“ в Казанлък, където организирахме  много хубав голям концерт в чест на будителите и проф. Дженев. Миналата година направих концерт на Античния театър с колегите от Пловдив, който събра около 10 500 лв. Тази година също направихме много хубав концерт благодарение на Жанет Иванова от Стамболийски и ансамбъла й „Траке“. Отзоваха се и други приятели.“

Средствата – около 35-40 хиляди лева - са събрани.  А със самото извайване на бюста на проф. Дженев се заема скулпторът Иван Тотев. 

„75-80 см. височина. Бягам от тая модна напоследък стилистика – американски реализъм, той граничи с наивизма и е по-скоро натурализъм. В традициите на конструктивната пластика е, която има сериозни постижения в нашата пластична култура. С една умерена експресия. Приликата е постигната на високо ниво, според близките“.

Паметникът е изработен от бронз върху гранитни постаменти. На едното е изписано името на професора, една негова мисъл: „Танцът е преживяване“ и неговия подпис.

Откриване на паметника

Днес, 7 години след първоначалния замисъл на Иван Димитров, паметникът се открива пред мястото, където и досега репетира Ансамбъл "Тракия". Иван Димитров и скулпторът Иван Тотев вярват, че за него ще се грижи не само администрацията на Район Южен, но и всички, които милеят за фолклорното танцово наследство.  

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" – 4,18%...

публикувано на 28.10.24 в 15:06