Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващото правителство трябва да разформирова ДАНС


„Аз лично одобрявам смяната на шефа на ДАНС, защото тогава когато твърдиш, че наоколо бъка от руски шпиони, които застрашават сигурността на страната и си шеф на най-важната служба, не си пускаш отпуск за 5 месеца. Това си е чиста абдикация от поста, за да съхраниш, евентуално, по някакъв начин позициите си“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев, бивш депутат и председател на комисията по вътрешна сигурност в 39-то НС.

Той разкритикува и агенцията по национална сигурност, тяхната работа и структура като я нарече „прогнила“.

„Моята позиция като човек, който се е занимавал с национална сигурност и човек, който следи политиката е, че следващото правителство първата му работа, която трябва да направи е да разформирова ДАНС и да я ликвидира“, каза Дончев.

Според него цитирам „Те не вършат абсолютно никаква работа. Изразходват ресурс от десетки милиони левове, а са се провалил в годините в какво ли не“, а за пример той даде аферата с българските паспорти.

Владимир Дончев коментира и темата с подслушванията на 32-ма опозиционни политици и посъветва лидерите на партиите, които се обявяват срещу статуквото, да не раздухват скандала.

На въпроса би ли се отразил подобен скандал на предстоящия парламентарен вот, адвокатът е категоричен, че „няма да е съществено отражението, защо българското общество е обръгнало на тези скандали. То знае, че има подслушвания“, заяви Владимир Дончев.

Цялото интервю с Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52