Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегираните бюджети носят нещастие на театрите

Утре в МК ще обсъждат как да се преодолеят натрупаните задължени на театръти

| обновено на 02.06.21 в 06:57

Натрупаните дългове на някои театри са необясними и държавата ги опрощава, защото директорите им са политически назначения. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков при посещението си в Пловдив, като беше категоричен, че това се нуждае от промяна.

„Системата, наречена „театрална реформа“ и делегираните бюджети, носят нещастие. Държавата ще бъде майка на българската култура, тя ще помага, задължена е, но доколко да помага, не зная“. 

Днес той е поискал пълен анализ за финансовото състояние на театрите от 2015 г. досега. На среща в Министерството на културата утре с директорите на театрите ще бъдат обсъдени начините за преодоляване на натрупаните им задължения.

Министърът подчерта, че проблемите в управлението на културните институти, които са на подчинение на Министерството на културата, са много, но даденият старт за промяна е добър и „нещата са тръгнали с други обороти“.

Министър Минеков бе категоричен, че грижата за голямата Епископска базилика трябва да бъде поета от Регионалния археологически музей. Предложението на Община Пловдив обектът да бъде зачислен за стопанисване на ОИ „Старинен Пловдив“ засега остава без последствия. 

„Решението е взето още през февруари в съответствие с действащото законодателство за културното наследство. Иска ми се да го променим и в момента се създава инициативна група за промени в Закона за културното наследство“, подчерта още Велислав Минеков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45