Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на хубавото време "Точно днес"

И юнският вятър не успя да отвее политическите облаци, надвиснали над държавата. Независимо от това, че вече сме почти на ръба на отминаващата пандемична криза, жертвите на неустойчивото време, продължават да се множат, внезапно останали без заслона на  политическите си  чадъри.

Институциите водят окопна война с предизвестен резултат до оставащото време на предсрочните парламентарни избори след 40 дни, а след това - народът е казал...“ще видим“.  Почти реторичен остава въпросът ще има ли „чиста“ от подозрения за злоупотреби с властта обществено значима за народа ни територия и съществуват ли лостове за имплантиране на повече прагматизъм в политическото поведение на държавните мъже. По темата ще разговаряме с политолога Ружа Смилова – преподавател в СУ „Климент Охридски“.

С какви амбиции се подготвят  ДПС за парламентарния вот на 11 юли и на какво ще разчитат в контакта си с избирателите за добавяне на принадена стойност към изборния резултат. Събеседник – депутатът от ДПС Танер Али.  

Опазването и облагородяването на градската среда чрез успешно партньорство между граждани, институции и бизнес е фокус на кръглата маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове – добри практики, предизвикателства и визия“. Дискусията се провежда по инициатива на Сдружение „БГ Бъди активен“. Модератор на форума с участието на Изпълнителната агенция по околна среда, Българска асоциация по рециглиране, НСОРБ, РИОСВ и кметове на населени места от цялата страна е Дарина Иванова – председател на Сдружение „Приятели на морето“ – Варна.

Проблемът с гаражните неуредици в Пловдив се разраства, въпреки усилията на Общината да създаде повече паркопространства в града. Проверка по сигнал на граждани изпрати Никола Николов на бул. „Никола Вапцаров“

В минутите за култура в разговор с галеристката Олга Петрова ще ви поканим на изложбата на двама турски художници в галерия „Аспект“. Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу представятпоследните си творбии с демонстрация  на живо на използваните от тях живописни техники.

А в рубриката  „Добро утро, Ден“  е поредната ни среща с доц. Елена Кантаревахудожник – реставратор и зам.директор на ОИ „Старинен Пловдив“. С нея разговаря Елена Крушкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по лентата на летните очаквания

Как у нас не се прави кабинет на малцинството, при какви обстоятелства пак ще градим новото управление? Въпросите са повече от важни, след като масово българите отказаха участие в изборите през юни. За всичко, което тече в държавата като процеси и очаквания, говорим с политолога и университетски преподавател Георги Проданов . Как ДПС ще реши уравнението..

публикувано на 03.07.24 в 15:24

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 03.07.24 в 15:00

"Вход свободен" с пулса на сезона

Поредният Джулай отмина, оставяйки след себе си осeмдестарска носталгия, прияно соления привкус на предстоящата отпуска и натрапчивото усещане, че и тази почивка ще е хубава, ама ще свърши  твърде бързо. Така е винаги- работата никога не свършва, а отпуската сякаш минава като миг. Лятото междувременно набира скорост, трафикът по магистралите набъбва..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

"Точно днес" на 3 юли

В сряда сутринта с лятно настроение и по актуалните теми. Фармацевти започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със Здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването. В различни градове в страната, включително в Пазарджик, а птеките затварят за два часа и няма да работят с пациенти.  Протестът е организиран от..

обновено на 02.07.24 в 16:52

Вкусен и усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването ще Ви разкажем приказката на една прекрасна дама превърнала хобито си в професия и най-важното, реализирала една своя мечта. Ради Славчева е шоколатиер по призвание и по душа. Как да разберем кой шоколад е качествен и лесно се изработват шоколадови шедьоври, ще разберем минути след 13:30. В рубриката "Усмихнат коментар" попитахме..

публикувано на 02.07.24 в 09:30